woensdag, 11. juni 2008 - 8:46

Gemeente Leerdam zoekt vrijwilligers voor ‘Waterproef’

Leerdam

De gemeente Leerdam zoekt vrijwilligers voor een grote evacuatieoefening. Onder de titel ‘Waterproef’ vindt er begin november in Nederland een oefening plaats om Nederland goed voor te bereiden op de gevolgen van overstromingen.

Voor Leerdam betekent dit dat we op 4 november een evacuatie spelen van inwoners van de wijk noord. Als zich in Leerdam een ramp voltrekt, is de gemeente verantwoordelijk voor de veiligheid van de inwoners. Dat betekent dat de gemeente ervoor moet zorgen dat de crisis zo snel mogelijk wordt opgelost en de situatie weer "normaal" wordt. De gemeente heeft plannen gemaakt om goed voorbereid te zijn op een dergelijk scenario.
Er vinden regelmatig oefeningen plaats. In november is dat oefenen ook voor onze inwoners heel merkbaar.

We gaan in de oefening uit van een dreigende dijkdoorbraak bij Vianen. Als de dijk daar doorbreekt, duurt het nog 1 tot 2 dagen voor het water de gemeente Leerdam bereikt. De oefening bestaat eruit dat de burgemeester op enig moment besluit om inwoners te evacueren naar veilig gebied. Dat evacueren oefenen we op 4 november.

Het gaat om het gebied dat valt binnen de straten Loosdorp, Schaikseweg tussen Loosdorp en de Parallelweg, de Parallelweg tussen Schaikseweg en Recht van ter Leede en Recht van ter Leede tussende Parallelweg en Loosdorp.

Het gaat bij de evacuatie alleen om inwoners van de wijk noord maar de hele stad zal er zeker wat van merken. Zo zal het die dag druk worden met hulpverleners, waaronder militairen, en regelmatig zullen er sirenes te horen zijn.
Provincie:
Tag(s):