dinsdag, 12. februari 2008 - 12:40

Gemeente roept bewoners op warme trui aan te trekken

Apeldoorn

Apeldoorn staat vrijdag 15 februari 2008 in het teken van energiebesparing. De gemeente roept haar medewerkers, bestuurders en bewoners op om die dag in een warme trui naar het werk te komen. Door de verwarming die dag een graad lager te zetten kan men 7 % op het energieverbruik besparen.

Samen met het Natuurhuis heeft de gemeente alle basisscholen in Apeldoorn gevraagd deel te nemen aan de actie. Vijftien basisscholen doen mee. In de lessen wordt er op die dag aandacht besteed aan klimaatverandering. Dit gebeurt met behulp van het lessenpakket van Het Natuurhuis en de klimaatlessen van Z@PP die via de site van School-TV zijn te downloaden.

Op de prot. Chr. Basisschool ‘De Regenboog’ gaat wethouder M. Boddeke zich samen met de leerlingen warm jumpen op een speciaal jumpnummer dat door Radio Apeldoorn om 09.00 uur wordt uitgezonden. Elke deelnemende school krijgt een energiemeter cadeau, waarmee ze precies kunnen zien hoeveel energie een apparaat gebruikt.

Met de oproep aan bewoners wil de gemeente gevolg geven aan het initiatief van het Klimaatverbond Nederland. De gemeente hoopt dat inwoners met deze ludieke actie stil staan bij de gevolgen van het energieverbruik. Een groot deel van ons energieverbruik bestaat uit de verwarming van woningen, scholen en kantoorpanden.

Volgens de gemeente kan men in bestaande gebouwen nog veel energie besparen. Dit kan door bijvoorbeeld door het plaatsen van speciaal glas, het isoleren van vloer, wand en dak en door gebruik te maken van spaarlampen.

Om eigenaren van particuliere woningen bij het nemen van energiebesparende maatregelen een financieel steuntje in de rug te bieden, heeft de gemeente Apeldoorn sinds 15 januari jl. de duurzaamheidlening. Afhankelijk van het pakket aan maatregelen die de huizenbezitter toepast, kan hij een lening bij de gemeente afsluiten van € 2.500, - tot maximaal € 20.000,-.

De lening is aan te vragen via de gemeentelijke website www.apeldoorn.nl. Ook de complete tekst van de regeling en een toelichting is op de website te vinden.
Provincie:
Tag(s):