dinsdag, 3. juni 2008 - 9:58

Gemeente start met bestrijding eiken-processierups

Apeldoorn

Medewerkers van het Groenbedrijf GNL hebben vrijdag 30 mei op een aantal plaatsen kleine nesten van de eikenprocessierups aangetroffen. Maandag is de gemeente gestart met de bestrijding van deze nesten. Het verwijderen van de rupsen gebeurt op milieuvriendelijke wijze door middel van het opzuigen en verbranden van de rupsen en de nesten.

Het gaat om de volgende locaties:

Oosterhuizen, Horstweg, Loenerdrift, Hameinde, Papegaaibrug, Hansengraaf, Woudweg, Nieuw Schuijlenburg, Kromme Dijk, Leigraaf, IJsseldijk, Laan van Malkenschoten, Laan van Westenenk en Kayersdijk.
Eikenprocessierupsen zitten alleen op eikenbomen. Ze zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken met dichte spinsels van vervellinghuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Het ongemak komt vooral voor in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen (half mei-juni) en bij verdere verspreiding van deze brandharen door de wind (juli-september).

Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige haren bij aanraking gemakkelijk door in de huid, ogen en luchtwegen. Stoffen die daarbij vrijkomen, roepen allergische reacties op.
Provincie:
Tag(s):