woensdag, 26. maart 2008 - 9:43

Gemeente Venlo gaat LED-verlichting invoeren

Venlo

De gemeente Venlo gaat als proef LED-straatverlichting invoeren. Venlo is daarmee de eerste gemeente in Limburg waar LED-verlichting functioneel, dus ter bevordering van de sociale- en verkeersveiligheid, wordt ingezet. Op 28 maart neemt wethouder Twan Beurskens om 19.00 uur de nieuwe verlichting in de Henry Dunantstraat officieel in gebruik.

Essent Lighting heeft in de Henry Dunantstraat in vier masten de LED-verlichting geplaatst. Doordat de overige masten voorzien blijven van de normale lampen, zijn de verschillen duidelijk te zien.

De proef bestaat uit een technisch onderzoek, waarbij Essent Lighting de hoeveelheid licht en het energiegebruik meet. Met deze gegevens wordt bekeken of de verlichting aan de normen van de verkeersveiligheid voldoet. Daarnaast is er een onderzoek naar de waardering van de nieuwe straatverlichting, waarbij met name aandacht is voor de sociale veiligheid die de verlichting biedt. Hierbij wordt door middel van een enquête ook de mening gevraagd van de bewoners van de Henry Dunantstraat. De proef duurt tot juni 2008.

LED is bijzonder energiezuinig en het materiaal gaat lang mee. Dit levert veel energiebesparing en een vermindering van onderhoud op. Bovendien kan LED-verlichting goed worden gericht. De lamp verlicht alleen het vlak dat ze moet verlichten. Het waaiert niet uit, waardoor lichtvervuiling vermindert.
Provincie:
Tag(s):