dinsdag, 8. januari 2008 - 10:02

Gemeentelijke belastingen het laagst in Beesel

Beesel

De inwoners van Beesel wonen in de goedkoopste gemeente van heel Limburg. De gemeentelijke belastingen zijn de laagste van de provincie. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de belastingdruk van Limburgse gemeenten, dat is uitgevoerd door de provincie. De Beeselnaren die in een huurhuis wonen, betaalden het afgelopen jaar 269 euro aan gemeentelijke belastingen. Voor de inwoners met een eigen huis was dat bedrag 528,38 euro.

In Venlo liggen de belastingtarieven voor huurders met 460,32 euro meer dan 70 procent, of 191,32 euro hoger. Woningeigenaren in Venlo betaalden in 2007 gemiddeld 671, 96 euro aan gemeentelijke belastingen. Dat is 143,58 euro, of bijna 30 procent meer dan huizenbezitters in Beesel hoeven neer te tellen.

De gemeente Venlo ligt met haar belastingtarieven een stuk boven het gemiddelde van alle Limburgse gemeenten die bij het onderzoek zijn betrokken. Een fusie van Beesel en Venlo levert voor de inwoners van Beesel dus een forse financiële strop op. Als de twee gemeenten samengaan, zullen de belastingtarieven immers gelijk getrokken worden.

Voor het gemeentebestuur van Beesel is de toekomstige verzwaring van de lastendruk van de inwoners een van de vele redenen om unaniem ‘nee’ te zeggen tegen de samenvoeging van Beesel en Venlo. Er is geen enkele aanleiding om de inwoners op te zadelen met extra kosten. Beesel heeft niet alleen de financiën, maar ook alle andere gemeentelijke taken op orde, zo wijzen onafhankelijke inspectierapporten en onderzoeken uit. Herindeling is voor Beesel dan ook eenvoudigweg niet aan de orde.

Op basis van nuchtere en zakelijke argumenten zal het gemeentebestuur zich in het belang van de bevolking verzetten tegen een fusie met Venlo. In de derde week van februari kunnen de inwoners van Beesel zelf hun mening geven over deze kwestie. Dan wordt een enquête gehouden over het zelfstandig voortbestaan van de gemeente. Over de opzet en uitvoering van de enquête komt het gemeentebestuur nog met nadere mededelingen.
Provincie:
Tag(s):