woensdag, 15. oktober 2008 - 14:55

Gemeenten kunnen bij Bos bankieren

Amsterdam

Dinsdagavond 14 oktober,In het tv-programma Pauw & Witteman, heeft minister Bos aangekondigd het bankieren van overheden bij buitenlandse banken te ontmoedigen. Dit heeft het ministerie van Financiën woensdag laten weten.

Minister Bos vindt dat er geen onverantwoorde risisco's moeten worden gelopen met gemeenschapsgeld. Om die reden wil hij dat gemeenten en provincies niet de hele wereld afzoeken naar een procentje meer rente voor hun spaarcenten. Bij Pauw & Witteman zei hij:

"Er bestaat nu al de mogelijkheid voor gemeenten en provincies om bij mij te bankieren, de schatkist, bij het ministerie van financiën. Dan weet je dat je geen risico loopt en wel een goed rendement krijgt. Hetzelfde kan bij de Bank Nederlandse Gemeenten of bij de Nederlandse Waterschapsbank. Die zijn daar ook voor opgericht. Die hebben de hoogste kredietwaardigheidrating zoals dat dan heet, die je maar kunt voorstellen oftewel dat kan niet kapot, je krijgt je geld altijd terug en je krijgt een goede opbrengst. Als je dat nu weet, moet je dan zelfs als het van de wet mag, voor dat halve procentje meer of voor dat ene procentje meer, dan toch nog de hele wereld afscannen om te kijken waar je met het geld naartoe wilt".

Bos verwacht dat de mede-overheden nu zelf in zien, dat beleggen bij BNG of Waterschapsbank wenselijker is.

"Het gaat nu om een paar honderd miljoen. En dat is misschien niet geld dat zodanig verloren is dat meteen belastingen verhoogd moeten worden om het geld weer terug te brengen. Maar als het echt overtollig geld was, had het bij wijze van spreken ook aan de burgers teruggegeven kunnen worden en dat kan nu ook niet. Misschien dat er via rechtszaken nog claims gelegd kunnen worden bij die IJslandse banken zodat een deel van het geld nog terug kan komen. Misschien ook niet. Hoe dan ook heeft het heeft ons er denk ik allemaal op gedrukt dat zelfs binnen de grenzen van de wet gemeenten en provincies kunnen gaan zoeken waar ze met hun spaargeld naar toe gaan en dan kennelijk dan ook nog op plekken terecht komen waar het akelig fout kan gaan. De grote vraag die we nu dus met elkaar te beantwoorden hebben is of we die verantwoordelijkheid aan gemeenten en provincies willen laten of dat we dat eigenlijk niet gepast vinden."
Provincie:
Tag(s):