dinsdag, 30. september 2008 - 21:16

Genealogisch project Genlias bestaat in Gelderland tien jaar

Gelderland

Het bekende genealogische project Genlias bestaat in Gelderland tien jaar. Ruim zestig vrijwilligers van het Gelders Archief voeren miljoenen gegevens van de Burgerlijke Stand van Gelderland in de computer in. Dit gebeurt in de bunker Diogenes in Schaarsbergen.

De gegevens komen voor het publiek beschikbaar via www.genlias.nl. Het project Genlias, een initiatief van de toenmalige Rijksarchiefdienst, behelst het op internet beschikbaar stellen van de gegevens van de Burgerlijke Stand van Nederland van 1811-1942.

In september 1998 startte het Gelders Archief met vijftig vrijwilligers met het invoeren van ruim drie miljoen Gelderse akten. Op 1 juni 2008 waren er op het internet gegevens van bijna 1,6 miljoen Gelderse akten beschikbaar, waarvan bijna 70% overlijdensakten en bijna een kwart huwelijksakten.

Voor de vrijwilligers wordt in oktober 2008 een feestprogramma georganiseerd, onder meer in café brasserie Dudok in Arnhem. Verder brengt de Arnhemse burgemeester Pauline Krikke een werkbezoek aan de vrijwilligers in de bunker in Schaarsbergen. De langdurende en grote belangstelling voor het project onder vrijwilligers is bijzonder in een tijd waarin veel organisaties moeite hebben om volontairs te werven en vast te houden. Verschillende vrijwilligers werken al tien jaar mee in het project.

De Genlias-website behoort tot de drukst bezochte cultuursites van Nederland. De website kreeg in 2007 ruim 3,3 miljoen bezoekers en meer dan 16 miljoen zoekvragen. Bijna 20% hiervan bezoekt het Gelderse deel. De grote bezoekersaantallen van Genlias zijn een afspiegeling van de sterk toegenomen populariteit van genealogie, door sommigen al aangeduid als een ‘gezonde volksverslaving’.

De website wordt niet alleen gebruikt door amateur-genealogen, maar ook door wetenschappers. Medewerkers van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis gebruiken de informatie voor demografisch onderzoek door middel van het in kaart brengen van 1% van de Nederlandse bevolking van geboorte tot overlijden.
Provincie:
Tag(s):