dinsdag, 22. april 2008 - 17:55

Generaal van Uhm: 'Niet van de wijs laten brengen'

Den Haag

“Mijn zoon was een cadeau voor ons. In hart en ziel militair. Hij leefde ervoor en zou niet willen dat ik bij de pakken neer ging zitten. Hij was trots op zijn vader en zijn vak�, aldus Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm tijdens een ontmoeting vandaag met de media.

Daarin liet hij niet alleen blijken van het verdriet dat zijn gezin voelde, maar ook van de trots op zijn zoon, die al van jongs af aan had besloten dat hij hetzelfde beroep zou kiezen als zijn vader.

Bewogen verhaalde Van Uhm van het inktzwarte moment waarop hij het nieuws vernam. “Donderdagavond had ik nog gezellig met mijn vrouw teruggekeken op die mooie dag van de commando-overdracht."

"Vrijdagmorgen kwam ik binnen en stond de plaatsvervangend CDS luitenant-generaal Freek Meulman mij met een somber gezicht op te wachten. ‘Is er iets met Ronald van Dort?’ vroeg ik. Want die makkers volg ik op de voet. ‘Ga even zitten’, antwoordde hij. En toen hoorde ik dat het mijn zoon was, samen met Mark Schouwink. Ik heb in het verleden ervaren hoe het is om militairen in je eenheid te verliezen. Maar als het je eigen zoon betreft, is dat toch van een andere orde.�

"Ook de CDS heeft," zegt hij. "de fase van ontkenning gekend. Van die momenten dat je de boel de boel wilt laten. Het ministerie gunt mij die ruimte. De komende dagen zullen zwaar zijn voor beide families. Toch wil ik iedereen bedanken voor het geweldige medeleven. Dat is ons tot grote steun geweest. Die steun is niet alleen belangrijk voor ons, maar ook voor de missie en onze mensen in Afghanistan die fantastisch werk doen. Daar gaan we mee door, want de bevolking verdient het. We moeten ons niet van de wijs laten brengen.�

De generaal sloot af met het verzoek aan de pers hem en zijn familie verder rust te willen gunnen.
Provincie:
Tag(s):