woensdag, 4. juni 2008 - 20:16

Gevangenen Bijlmerbajes houden uit protest 'zitactie'

Amsterdam

Gevangenen in één van de 6 torens van de Bijlmerbajes zijn woensdagmiddag in opstand gekomen tegen het versoberde regime voor de dagindeling dat sinds 1 juni is ingevoerd. Het nieuwe regime geldt nu voor alle torens in de Bijlmerbajes en de verschillen die er eerst waren zijn daarmee rechtgetrokken, aldus een woordvoerder van Justitie.

De recreatietijd voor gevangenen verschilde voorheen per toren. Nu dit voor elke gevangene gelijk is geworden heeft een deel van de gevangenen meer vrije tijd gekregen en heeft een ander deel vrije tijd moeten inleveren.

Deze laatste groep gevangenen is het daar niet mee eens en kwam woensdagmiddag in opstand door een zitactie te houden. Zij weigerden massaal terug te gaan naar hun eigen cel toen daar door het gevangenispersoneel op werd aangedrongen. Na ingrijpen van een zogenoemd intern bijstandsteam (IBT) is de protestactie beëindigd.

Eerder deze week zou er ook al oproer zijn geweest in de Demersluistoren en zouden gevangenen ook al slaags zijn geraakt met een intern bijstandsteam.

Blikopnieuws vroeg Pieter Vleeming woordvoerder van de EORG, de belangenvereniging voor gevangenen in Nederland, om een reactie. Daarin gaf hij te kennen nog niet op de hoogte te zijn van de onvrede die er op dit moment heerst in de Bijlmerbajes.
Provincie:
Tag(s):