donderdag, 31. januari 2008 - 14:16

Gevangenisstraffen voor poging brandstichting moskee

Haarlem

De rechtbank Haarlem heeft op 30 januari 2008 drie mannen van 18 en 19 jaar en een minderjarige van 16 jaar veroordeeld voor de gezamenlijke poging tot brandstichting van een moskee aan de Minaretstraat in Haarlem op 22 juli 2007. Dit heeft de rechtbank Haarlem bekendgemaakt.

Bij de strafoplegging rekende de rechtbank het de daders extra zwaar aan dat de brandstichting een duidelijk discriminatoir karakter draagt. Dit blijkt volgens de rechtbank uit de bewuste keuze voor het stichten van brand aan een moskee en de door elke dader bij de politie afgelegde verklaring. ‘Deze omstandigheden maken de brandstichting onacceptabel in de Nederlandse samenleving’, aldus de rechtbank.

De meerderjarige daders zijn ieder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk en 120 uur werkstraf. De minderjarige dader krijgt 8 maanden jeugddetentie waarvan 4 maanden voorwaardelijk opgelegd en een werkstraf van 120 uur. Er is bij hem rekening gehouden met het feit dat de deskundige hem enigszins verminderd toerekeningsvatbaar acht.

Alle verdachten zijn voor de proeftijd van 2 jaar onder verplicht toezicht van de (Jeugd) Reclassering gesteld.
Provincie:
Tag(s):