woensdag, 2. april 2008 - 20:29

Geweldadige overval uit 2006 opgelost

Eindhoven

Twee Roemenen van 31 en 32 jaar, verdachten van een gewelddadige overval in Eindhoven in 2006, zijn eind vorig jaar aangehouden in Roemenië. Begin maart zijn de verdachten opgehaald en in Nederland verhoord en inmiddels op 7 maart 2008 voorgeleid aan de rechter-commissaris in ‘s-Hertogenbosch

Op 20 april 2006, vond in een woonhuis aan de St Jorislaan te Eindhoven een overval plaats, waarbij de bewoonster voor enige tijd werd gegijzeld. De verdachten boeiden de toen 34-jarige bewoonster en dreigden met een vuurwapen. Ze eisten geld. Onder dwang werden bankpassen afgegeven. Na enige tijd kwamen twee vrouwen van (toen) 48 en 46 jaar - bekenden van de bewoonster - met een eigen sleutel de woning binnen. Ook zij werden door de overvallers bedreigd met een vuurwapen. Beide vrouwen boden verzet, waarop de twee verdachten veel geweld gebruikten tegen deze slachtoffers. Eén van hen liep daarbij ernstig hoofdletsel op. Hierna vluchtten de verdachten met buitgemaakt geld en goederen.

Na de overval probeerden de mannen geld te pinnen met de door hen buitgemaakte bankpassen. Deze handelingen werden op camera vastgelegd.

Gezien het gewelddadige karakter van deze overval werd destijds een compilatie van de feiten en omstandigheden uitgezonden in de opsporingsprogramma’s Opsporing Verzocht en Bureau Brabant. Dat leverde toen geen aanwijzingen op. Uit nader onderzoek bleek dat het mogelijk ging om daders, afkomstig uit Roemenië. Door bemiddeling van de bij de Nederlandse ambassade in Boekarest gestationeerde KLPD liaison officer is overlegd met het Roemeense Openbaar Ministerie en de Roemeense politie.

In het kader van het onderzoek bezochten Nederlandse politieambtenaren Roemenië. De in Nederland getoonde beelden werden daarop in december 2007 in het Roemeense programma "Police in action" getoond. Dit programma is vergelijkbaar met "Opsporing Verzocht". Aan de hand van de getoonde beelden volgden enkele tips, die hebben geleid tot de identificatie van de verdachten.

Mede dankzij de Nederlandse Ambassade in Boekarest, KLPD en de Roemeense autoriteiten konden daarop de twee verdachten middels een Europees aanhoudingsbevel in Roemenië worden aangehouden. Beide verdachten zitten in voorlopige hechtenis.
Provincie:
Tag(s):