vrijdag, 11. april 2008 - 11:19

Gewelddadige videogames worden verboden vruchten

Amsterdam

Leeftijdsindicaties als 18+ en waarschuwingslabels voor geweld maken videogames juist aantrekkelijk voor jongeren, zo blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. De zogenaamde PEGI-rating, een kijkwijzer voor games, moet jongeren onder meer beschermen tegen extreem gewelddadige beelden in videogames.

Uit het onderzoek blijkt echter een averechts effect van de PEGI-ratings: gewelddadige games worden verboden vruchten.

VU-onderzoekers Marije Nije Bijvank en Elly Konijn deden onderzoek onder ruim 300 jongeren naar de invloed van de PEGI-ratings. Allerlei games werden voorzien van verschillende ratings. De jongeren beoordeelden de variaties op aantrekkelijkheid. “De resultaten laten zien dat een game aantrekkelijker wordt gevonden wanneer er een hogere leeftijdsrating aan gegeven is�, aldus Nije Bijvank. En dat geldt niet alleen voor pubers. Zelfs 7- en 8-jarige jongens èn meisjes spelen liever de 16+ en 18+ games dan games met een label van de eigen leeftijdsgroep of een game zonder label.

Nije Bijvank en Konijn vergelijken de PEGI-ratings daarom met verboden vruchten: wanneer jongeren iets wordt verboden wordt het juist extra spannend. Het verbieden van gewelddadige games, zoals de minister wil, zal daarom niet het gewenste effect hebben.

Kortom, de PEGI-ratings voor videogames bieden op zichzelf onvoldoende bescherming tegen mogelijk ongewenste effecten van zulke videogames. De onderzoekers stellen dat ouders zich bewuster moeten worden welke games hun kinderen spelen en betere voorlichting moeten krijgen. Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat 1 op de 5 ouders hun kinderen er nooit van weerhoudt een game te kopen vanwege waarschuwingslabels of leeftijdsratings.
Categorie:
Tag(s):