zaterdag, 18. oktober 2008 - 10:32

Gewonden bij uitslaande brand zolderetage Den Haag

Den Haag

Door onbekende oorzaak is zaterdagochtend rond half zeven brand ontstaan op de zolderetage van een woning aan Groot Hertoginnelaan in Den Haag.

Een bewoner van de eronder gelegen tweede etage raakte daarbij zwaargewond. Een bewoonster van de eerste etage liep ademhalingsproblemen op. Een andere bewoonster werd door de brandweer van het dak gered. Alle drie de bewoners zijn door de ambulancedienstmedewerkers ter plaatse nagekeken en vervoerd naar het ziekenhuis.

Een voorbijganger hoorde vanaf het dak een vrouw om hulp roepen. Volgens deze vrouw zouden er nog meer mensen in het brandende pand aanwezig zijn. De voorbijganger die ook de rook zag belde hierop direct de brandweer.

Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen uit de zolderetage. Terwijl de eerste brandweereenheid het brandende pand binnenging haalde het personeel van de hoogwerker de vrouw van het dak af. Op de 1e etage trof de brandweer in de rook een bewoonster aan. Zij werd direct in veiligheid gebracht en overgedragen aan de meegealarmeerde ambulancedienst. Op de twee etage trof de brandweer in zeer dichte rook een bewusteloze bewoner aan. Ook deze bewoner werd uit het pand gehaald en overgedragen aan de ambulance dienst.

Het vermoeden bestond dat er mogelijk nog een bewoner op de brandende zolderetage aanwezig was. Na inspectie bleek dit niet het geval te zijn.

De bewoners van de naastgelegen woningen werden tijdelijk geevacueerd. Na controle op koolmonoxide in hun woning konden zij weer terug.

De brandweer heeft direct na de melding veel personeel en materieel ingezet om een snelle redding mogelijk te maken. Ook de branduitbreiding kon beperkt blijven tot de zolderetage en het plafond van de tweede etage.

Het verkeer werd door de politie tijdelijk omgeleid. In verband met de bluswerkzaamheden werd tijdelijk de stroom van de bovenleiding van tramlijn elf gehaald. Ook de busverbindingen van de HTM ondervonden hinder van de tijdelijke afsluiting.

De zolderetage brandde geheel uit. De tweede verdieping liep brandschade op. De tweede- en eerste etage en het daaronder gelegen restaurant liepen ernstige waterschade op.
De schade bedraagt circa 400.000,- euro.
Provincie:
Tag(s):