maandag, 13. oktober 2008 - 16:06

Gewonden en evacuatie na chemische reactie bij bedrijf

Heerlen

Bij het bedrijf Solland Solar zonnecellenfabriek zijn maandagmiddag drie mensen gewond geraakt bij een ongeval met gevaarlijke stoffen. Tweehonderd andere werknemers zijn geëvacueerd.

Het ongeval gebeurde rond kwart voor twee op bedrijventerrein Avantis in Heerlen, toen een vat met afvalvloeistoffen scheurde door een chemische reactie. Daardoor liep ruim duizend liter gevaarlijke chemicaliën de werkvloer op van het bedrijf.

Het gaat volgens de brandweer om salpeterzuur en fluorwaterstofzuur die gebruikt worden bij het productieproces. Deze stoffen samen vormen gevaarlijke gassen. De drie gewonde medewerkers klaagden over ademhalingsmoeilijkheden. Zij zijn uit voorzorg overgebracht naar een ziekenhuis, aldus de brandweer.

De brandweer en politie hebben het bedrijventerrein ruim afgezet. Een speciaal gaspakkenteam van de brandweer verricht metingen in en rondom de fabriek. Omdat de fabriek tegen Duitsland grenst, zijn ook daar de autoriteiten ingelicht i.v.m de windrichting. De brandweer verwacht niet dat de ontstaande gaswolk ook daar voor problemen kan zorgen.
Provincie:
Tag(s):