woensdag, 14. mei 2008 - 19:53

Gezinsuitbreiding spoort aan tot verhuizen

Amsterdam

Voor de veertiende keer vieren de Verenigde Naties morgen de Internationale Dag van het Gezin. Op de dag dat het belang van het gezin centraal staat, blijkt dat gezinsuitbreiding voor een meerderheid van jonge stellen een belangrijke reden is om groter te gaan wonen (54 procent). Maar het opbrengen van de maandlasten baart grote zorgen (62 procent) en de angst voor minder bestedingsruimte vormt een struikelblok voor de overstap naar een grotere woning (23 procent).

Ruim zes op de tien koppels vindt dat de overheid gezinswoningen financieel aantrekkelijk zou moeten maken, blijkt uit onderzoek van Fortis (Fortis Bank en Fortis ASR) onder 551 Nederlanders met een eigen huis.

Een meerderheid van de koppels met kind(eren) of met kinderen op komst, ziet de intrek naar een grotere gezinswoning somber in. Ze verwachten hun droomhuis nooit te kunnen betalen (51 procent). Ook een vrijstaande woning zien ze financieel niet voor hen weggelegd (53 procent).

Voor ruim zes op de tien jonge stellen die groter gaan wonen, vormt het opbrengen van de maandlasten de grootste breinbreker. Hiermee laten ze woonzorgen als 'het bekostigen van onderhoud' (36 procent) en 'het achteraf voor onvoorziene uitgaven komen te staan' (23 procent), ver achter zich. In hun zoektocht naar financieel draagvlak geeft een ruime meerderheid (55 procent) van de koppels aan wel degelijk verschil te zien in waar je je hypotheek onderbrengt.
Categorie:
Tag(s):