donderdag, 10. april 2008 - 12:53

Gezocht: Europese astronauten m/v

Noordwijk

Wil je de maan eens van dichterbij bekijken, dan is er nu wellicht een kans. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is namelijk op zoek naar vier nieuwe astronauten die klaar worden gestoomd om in 2009 de ruimte te verkennen.

Je zult niet de eerste Nederlander zijn die de ruimte ingaat. In 1978 selecteerde ESA Wubbo Ockels. Hij vloog in 1985 een Spacelab missie met de Space Shuttle. In 1992 was er opnieuw een selectieronde voor het Columbus laboratoriumproject. Hoewel de Nederlander André Kuipers toen nét buiten de definitieve selectie viel, kon hij in 1998 alsnog toetreden tot het Europese astronautencorps. Kuipers vloog in 2004 Missie DELTA naar het internationale ruimtestation ISS.

Nu is het tijd voor de derde selectieronde van ESA, die begint op maandag 19 mei. De kandidaten kunnen online solliciteren op www.esa.int/astronautselection. Daarna volgt een medische onderzoekscertificaat gelijk aan piloten. Na de aanmelding en medische keuring volgen twee onderzoeken naar psychologische en professionele geschiktheid. Gedragstests en tests van de cognitieve vaardigheden vallen hier onder.

Ook vindt een sollicitatiegesprek plaats met een selectiecommissie. Die commissie kijkt of de kandidaat-astronauten geschikt zijn als ESA-staflid en astronaut.

De uiteindelijke benoemingen worden officieel aangekondigd in 2009. De geselecteerde astronauten sluiten zich aan bij het Europese astronautencorps en beginnen aan een basistraining in het Europese astronautencentrum EAC in Keulen. De missies zullen gaan naar het ISS, de maan en verder.
Provincie:
Tag(s):