vrijdag, 11. juli 2008 - 12:54

Gezondheid van kinderen blijft aandachtspunt

Woerden

Er is veel gezondheidswinst te behalen door aandacht voor gezond gedrag bij kinderen. Eén op de zes kinderen heeft overgewicht en 45% snoept meerdere keren op een dag. Eén op de vijf kinderen eet zelfs 5 of meer keer per dag een tussendoortje. Dit is de uitkomst van een test die gehouden is tijdens de nationale schoolactie 'Ga voor gezond!'

De resultaten laten zien hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan gezondheid en veiligheid op de basisschool. Kinderen op de basisschool leren vaardigheden en ontwikkelen gedrag dat op latere leeftijd moeilijk meer is te veranderen. Van de kinderen geeft 35% aan wel eens gepest te worden.

Uit de resultaten van de Ga voor gezond!-test blijkt dat ongeveer vijf tot tien procent van de kinderen niet elke dag ontbijt. Slechts de helft van de kinderen van groep 1 tot en met 3 eet iedere dag fruit of groente. Van de kinderen uit groep 4 tot en met 8 voldoet nog geen kwart van hen aan de fruitnorm en minder dan één op de vijf voldoet aan de groentenorm. Zorgwekkend is dat één op de zes kinderen overgewicht heeft.

Tweederde van de kinderen sport tenminste twee keer per week. Ongeveer 40% speelt elke dag buiten. Dat kan dus beter. Wat ook beter kan, is dat een kwart van de kinderen in de laagste klassen met de auto of busje naar school wordt gebracht. In de hogere klassen komen kinderen vaker lopend of fietsend naar school.
Categorie:
Tag(s):