donderdag, 25. september 2008 - 10:09

Giftige gaswolk in zwembad Scheveningen

Scheveningen

Tijdens schoonmaakwerkzaamheden in zwembad de Blinkerd aan de Seinpoststraat is vannacht rond half twee een giftig gas ontstaan. De twee schoonmakers konden het zwembad op tijd verlaten. Zij werden ter plaatse door ambulancepersoneel nagekeken.

Voor het jaarlijks schoonmaken van de paden langs het zwemwater is een procedure om te voorkomen dat de schoonmaakmiddelen zich mengen met het zwemwater.

De schoonmaker had de technische dienst van het zwembad niet op de hoogte gesteld waardoor het schoonmaakmiddel (een oplossing van Fosfor- en Zoutzuur) vermengd werd met het zwemwater wat Chloor bevat. Hierdoor ontstond een chemische reactie waarbij giftig gas ontstond. Het gas verspreidde zich razendsnel door het gebouw. De twee schoonmakers, 20 en 37 jaar oud, liepen hierop direct naar buiten en waarschuwden de brandweer.

Bij aankomst van de brandweer stond het hele gebouw vol met het giftige gas. De brandweer begon direct met metingen buiten om te meten of het noodzakelijk was om de omgeving te ontruimen. Buiten werd geen gas gemeten en konden de bewoners in hun woningen blijven. Vervolgens heeft de brandweer met personeel in gaspakken in het gebouw metingen verricht.

Rond half zes werd de ventilatie aangezet om het zwembad te ventileren. De dampen werden neergeslagen met een sproeistraal om verspreiding te voorkomen. Vervolgens is door het ventileren het gas uit het gebouw verwijderd. Op het moment dat het gebouw veilig is zal de brandweer de restanten van het schoonmaakmiddel in het gebouw verwijderen.
De verwachting van de beheerder is dat het zwembad vanmiddag weer open gesteld zal worden.
Provincie:
Tag(s):