woensdag, 9. april 2008 - 10:25

Glasvezelinfrastructuur voor bedrijventereinen

Urk

De afgelopen weken is duidelijk geworden dat de telecomaanbieder KPN nog dit jaar een glasvezelinfrastructuur realiseert op de bedrijventerreinen Kamperhoek en Zwolsehoek. De graafwerkzaamheden starten nog voor de komende zomervakantie. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van de gemeente Urk en lokale ondernemers in vervulling. Met de glasvezelinfrastructuur komt een pallet van ict-mogelijkheden beschikbaar voor de ondernemers, variërend van camarabeveiliging tot bijvoorbeeld het koppelen van bedrijfssystemen. Een mooie opsteker voor de bedrijven en een plus voor de acquisitie van andersoortige bedrijvenheid.

Glasvezel hoog op economische agenda
De realisering van een glasvezelinfrastructuur stond sinds het uitkomen van de beleidsnota Economische Zaken hoog op de economische agenda van het gemeentebestuur. Eerst is in samenwerking met de bedrijvenkring Urk en een lokale ondernemer getracht een glasvezelinfrastructuur te realiseren. Dat is niet gelukt. Daarna heeft de gemeente Urk insamenwerking met de Provincie Flevoland en andere gemeenten een nieuwe poging gedaan. Ook dit initiatief strandde om financieel-technische redenen. De genomen initiatieven hebben er echter wel mede toe geleid, dat de interesse van de KPN voor de Urker bedrijventerrreinen is gewekt. Het gevolg hiervan is dat KPN op eigen initiatief een glasvezelnetwerk realiseert.

Meerwaarde voor bedrijventerrein
De aanwezigheid van een glasvezelnetwerk geeft het bedrijventerrein Zwolsehoek een goede meerwaarde. Voor de vestiging van andersoortige bedrijvigheid is de aanwezigheid van glasvezel haast een basisvoorwaarde geworden. In contacten met potentiële vestigers komt ook steeds vaker de vraag naar voren welke faciliteiten aanwezig zijn op het bedrijventerrein Zwolsehoek. Met de aanwezigheid van glasvezel wordt het bedrijventerrein ook aantrekkelijker voor bedrijven die veel belang hebben bij goede ict-voorzieningen. Ook geeft de aanwezigheid van glasvezel veel nieuwe toepassingsmogelijkheden in het kader van de beveiliging van de bedrijventerreinen.

Reactie
Wethouder Johannes Koffeman van Economische Zaken is namens het college van Burgemeester en Wethouders blij met de komst van glasvezel en zegt hierover: "De stap van KPN is een mooie aanvulling in het lopende project van de gemeente om de kwaliteit van de bedrijventerreinen steeds verder te verbeteren. Met de aanwezigheid van glasvezel worden we nog aantrekkelijker voor potentiële vestigers in andere branches".
Provincie:
Tag(s):