woensdag, 25. juni 2008 - 19:40

Goed geïnformeerd op weg

Rijkswaterstaat geeft deze zomer in Noord Zeeland actuele reisinformatie via elektronische panelen en een website. Deze week plaatst Rijkswaterstaat Zeeland op 12 locaties kentekenregistratiecamera’s. De 24 camera’s worden gebruikt om actuele reistijdeninformatie en daarmee routekeuze adviezen te kunnen verstrekken aan de weggebruiker.

Zowel voor routekeuze vooraf als onderweg. Maar ook de mogelijkheid het vertrek nog even uit te stellen, als er file op de uitvalswegen staat. Deze informatie is van 27 juni tot en eind augustus in de drukke zomer te zien op elektronische panelen die op strategische plaatsen langs de route worden geplaatst en vanaf 1 juli op de website www.verkeerinzeeland.nl.

Er is voor deze startdatum gekozen vanwege het plaatsvinden van Concert at Sea. Hierbij wordt grote verkeersdrukte verwacht. Daarnaast begint dit weekend de zomervakantie in noord Nederland en Nordrhein-Westfalen. Een ander groot evenement waarbij, naast de gebruikelijke zomerdrukte, veel extra verkeer wordt verwacht is 31 augustus, tijdens de Ride for the Roses.

De geregistreerde kentekens worden via een centrale database verwerkt in een verkeersmodel, waar ze omgezet worden in informatie over hoe lang het voertuig gedaan heeft over de rit van camera A naar camera B. Op deze manier kan de weggebruiker dus geïnformeerd worden over zijn reistijd tussen de betreffende locaties, zowel ter plekke via de tekstkarren, als tevoren via de website. De verkregen informatie wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en de camera’s registreren ook geen (snelheid)overtredingen!

Ook voor Rijkswaterstaat zelf is dit belangrijke informatie. Problemen worden sneller gedetecteerd. Zodra de reistijd om een bepaald traject oploopt, gaat een weginspecteur ter plekke kijken wat de oorzaak is. Hij zorgt er vervolgens voor dat het verkeer op een veilige manier zo goed mogelijk kan doorstromen.

Bijvoorbeeld door na een ongeval de weg zo snel mogelijk vrij te maken. Overigens zijn de weginspecteurs het hele jaar door op de Rijkswegen te vinden, met name tijdens de ochtend- en avondspits. Tijdens de zomerdrukte zijn ze extra op de weg.
Provincie:
Tag(s):