maandag, 13. oktober 2008 - 16:35

Goes in problemen door kredietcrisis

Goes

Het college van burgemeester en wethouders van Goes gaf tijdens een persbijeenkomst informatie over de uit de kredietcrisis voorvloeiende financiële problemen. De gemeente Goes heeft op dit moment € 12 miljoen in deposito uitgezet bij de Landsbanki Islands. Deze overliquiditeit is ontstaan doordat leningen zijn afgesloten voor toekomstige projecten. Op dit moment heeft de gemeente dat geld nog niet nodig.

Op 23 juli is € 8 miljoen uitgezet bij de Landsbanki Islands. Het betreft een deposito van 3 maanden die op 23 oktober afloopt. Het geld is uitgezet tegen een rentepercentage van 5,31%.

Op 25 september is € 4 miljoen uitgezet bij de Landsbanki Islands. Het betreft wederom een deposito van 3 maanden die op 24 december afloopt. Het geld is uitgezet tegen een rentepercentage van 5,5%.

Beide uitzettingen zijn gedaan bij de Nederlandse vestiging van Landsbanki Islands in Amsterdam, omdat deze bank op beide momenten de hoogste rente bood. Tevens had de Landsbanki Islands op moment van uitzetten een A rating van Moody’s, wat staat voor zeer kredietwaardig en wat ook conform artikel 6 van het treasurybesluit is.

Dit besluit is gebaseerd op de Wet FIDO (Wet Financiering Decentrale Overheden). Voor beide uitzettingen is een deposito gehanteerd waardoor risico’s beperkt zijn. Hiermee is een van de toegestane manieren van het uitzetten van geld conform artikel 5 van het treasurybesluit van de gemeente Goes toegepast.

Inmiddels heeft De Nederlandse Bank (DNB) alles nu bevroren, niemand kan er op dit moment geld terughalen. In IJsland is de Landsbanki Islands onder staatstoezicht geplaatst. Het college van burgemeester en wethouders doet er alles aan om via De Nederlandse Bank, het Ministerie van Financiën en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten haar belangen veilig te stellen.
Provincie:
Tag(s):