vrijdag, 1. februari 2008 - 17:06

Gouden en zilveren medaille voor redders in nood

Buitenpost

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Achtkarspelen en burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland c.a. reiken vrijdag een gouden en zilveren medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uit aan respectievelijk Rudi Postma (Twijzelerheide) en Jan Brouwer (Westergeest).

Op 8 augustus omstreeks 14.00 uur zat de heer Willem Postma (78) te vissen. Zijn kleinzoon Rudi (16) zat even verderop. Rudi zag zijn opa knikkebollen en hoorde even later een plons. Hij zag nog net het klapstoeltje van de heer Postma onder water verdwijnen. Rudi sprong direct in het water. Enige minuten later vond hij zijn opa en bracht hem aan de wateroppervlakte.

Intussen had de ca. 50 meter verderop zittende heer J. Brouwer wat zien bewegen en een plons gehoord. Hij liep naar de plaats waar de heren Postma hadden gezeten. Daar zag hij hoe Rudi probeerde zijn opa uit het water omhoog te tillen, wat niet lukte. Ter plaatse is het water 2 meter diep en de walkant ongeveer een halve meter hoog. De heer Postma schoot onmiddellijk te hulp. Terwijl Rudi zijn Opa omhoog probeerde te houden, haalde de heer Brouwer de drenkeling op de kant. Hij wist vervolgens ook Rudi op de kant te krijgen.

De heer Brouwer heeft politie en ambulance gebeld. Op aanraden van de ambulancepost heeft de heer Brouwer vervolgens de heer Postma in de zijligging gelegd. Toen ambulance weer was vertrokken, heeft de heer Brouwer de natte, aangedane en zeer koude Rudi in de auto van zijn opa naar huis gebracht.
Provincie:
Tag(s):