vrijdag, 3. oktober 2008 - 23:22

Gouden Kalf voor 'Alles is Liefde'

Utrecht

'De Beste Lange Speelfilm brengt alle artistieke en productionele elementen van een film in volledige harmonie samen. De regie, de cameravoering, het spel der acteurs, het verhaal, de muziek, de montage en de empathie van het publiek. Deze film is daar het perfecte voorbeeld van', aldus het juryrapport over de winnaar van het Gouden Kalf 2008 voor de de beste lange speelfilm: Alles is liefde van Frans van Gestel, Jeroen Beker, San Fu Maltha en Job Gosschalk.

Vrijdagavond 3 oktober zijn de Gouden Kalveren, de Grote Prijzen van de Nederlandse Film 2008, uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film. De uitreiking, gepresenteerd door Viggo Waas en Peter Heerschop, was live te volgen op het internet via www.filmfestival.nl/festivaltv.

Het Gala van de Nederlandse Film is de afsluiting van het 28e Nederlands Film Festival, dat een recordaantal van 145.000 bezoekers behaalde. Het NOFF en Festival TV trokken 1,5 miljoen bezoekers.

De Gouden Kalveren-jury 2008 – bestaande uit Nanouk Leopold, Britta Hosman, Albert ter Heerdt, Petra Goedings, Roberto van Eijden, Jan Vandierendonck en Frans Afman (voorzitter) – heeft de Gouden Kalveren toegekend in zeventien categorieën: Beste Korte Film, Beste Korte Documentaire, Beste Lange Documentaire, Beste Televisiefilm, Beste Production Design, Beste Camera, Beste Sound Design, Beste Montage, Beste Muziek, Beste Mannelijke Bijrol, Beste Vrouwelijke Bijrol, Beste Acteur, Beste Actrice, Beste Scenario, Beste Regie, Beste Lange Speelfilm en de Speciale Juryprijs.

Het Gouden Kalf voor de Film1 Publieksprijs is uitgereikt aan de speelfilm met de hoogste waardering van de festivalbezoekers. De winnaar van de Film1 Publieksprijs ontvangt ook een waardecheque van 10.000 euro te besteden aan een online mediacampagne voor de winnende film of een volgende film.

Ook is vanavond de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek uitgereikt. Deze persprijs wordt toegekend door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. De jury bestaat dit jaar uit Ronald Rovers, Ellen van Slagmaat en Harry Peters. De prijs wordt facilitair ondersteund door Holland Subtitling in de vorm van een ondertitelde kopie van de winnende film of een volgende film.

Het Cinema.nl Festivaljournaal van de VPRO doet verslag van de uitreiking op Nederland 2 om 22.50 uur vanavond. Het digitale cultuurkanaal Cultura zendt het Gala in zijn geheel uit op 5 oktober om 16.00 uur. Het Gala van de Nederlandse Film wordt live uitgezonden op www.filmfestival.nl vanaf 20.00 uur.

De winnaars van de Gouden Kalveren, de Grote Prijs van de Nederlandse Film 2008:

BESTE KORTE FILM
Eric Steegstra voor RIF

BESTE KORTE DOCUMENTAIRE
Melle van Essen en Riekje Ziengs voor landschappen waar niemanD van weet (II)

BESTE LANGE DOCUMENTAIRE
Coco Schrijber voor BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES

BESTE TELEVISIEFILM
Jorien van Nes voor Den Helder

BESTE PRODUCTION DESIGN
Elsje de Bruijn voor TBS

BESTE CAMERA
Menno Westendorp voor het echte leven

BESTE SOUND DESIGN
Huibert Boon, Alex Booy en Robil Rahantoeknam voor winterstilte

BESTE MONTAGE
Robert Jan Westdijk voor het echte leven

BESTE MUZIEK
Michiel Borstlap voor Tiramisu

BESTE MANNELIJKE BIJROL
Ton Kas voor zijn rol in Vox Populi

BESTE VROUWELIJKE BIJROL
Olga Louzgina voor haar rol in HET ZUSJE VAN KATIA

BESTE ACTEUR
Robert de Hoog voor zijn rol in skin

BESTE ACTRICE
Anneke Blok voor haar rol in TIRAMISU

BESTE SCENARIO
Jan Eilander en Jolein Laarman voor Het zusje van Katia

BESTE REGIE
Joram Lürsen voor ALLES IS LIEFDE

BESTE LANGE SPEELFILM
Jeroen Beker en Frans van Gestel (Motel Films/IDTV Film), San Fu Maltha (Fu Works), Job Gosschalk (Kemna & Zonen) voor ALLES IS LIEFDE

SPECIALE JURYPRIJS
Het stuntteam Willem de Beukelaer: Willem de Beukelaer, Marco Maas, Ronald Schuurbiers

Film 1 PUBLIEKSPRIJS
MAFRIKA van Paul Ruven

PRIJS VAN DE NEDERLANDSE FILMKRITIEK
Calimucho van Eugenie Jansen
Provincie:
Tag(s):