donderdag, 11. december 2008 - 20:43

Gratis reizen voor 65+'ers

Leiden

Om 65-plussers kennis te laten maken met de nieuwe dienstregeling, kunnen zij tijdelijk gratis reizen met de nieuwe buslijnen van Oegstgeest naar Leiden en Noordwijk. Dit kan van zondag 14 december 2008 tot en met zaterdag 31 januari 2009, gedurende de hele dag.

Het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers wordt aangeboden door de provincie om deze reizigers te laten wennen aan bijvoorbeeld de nieuwe buslijn 28 naar het Diaconessenhuis en het LUMC. Vervoerder Connexxion heeft de afgelopen weken in een uitgebreide communicatiecampagne de reizigers geïnformeerd over de wijzigingen. Hoewel veel reizigers van de verbeteringen profiteren, realiseren zowel de provincie als Connexxion zich dat sommige reizigers eerst moeten wennen aan de nieuwe buslijnen.

Gratis reizen is mogelijk op de volgende trajecten:

gehele lijn 28, Oegstgeest - Leiden Centraal - Zoeterwoude
gehele lijn 40, Leiden Centraal – Noordwijk
gehele lijn 44, Leiden Centraal – Noordwijk
gedeeltelijk lijn 57, namelijk het traject Leiden Centraal – Oegstgeest
gedeeltelijk lijn 50, namelijk het traject Leiden Centraal – Oegstgeest

Mensen die gebruik willen maken van het gratis reizen, moeten bij het instappen aantonen dat zij 65 jaar of ouder zijn, bijvoorbeeld met een Pas 65+ of een geldig legitimatiebewijs.

Vanaf 14 december gaan er in de Duin-en Bollenstreek meer bussen rijden tussen Leiden, Oegstgeest en Noordwijk. De nieuwe buslijnen 40 en 44 tussen Leiden, Rijnsburg en Noordwijk rijden samen acht keer per uur en in de middag vier keer per uur en in de avondspits weer 8 keer per uur. Deze lijnen vervangen de huidige buslijnen 40 en 42. Buslijn 42 wordt in Oegstgeest vervangen door buslijn 28. Ook buslijn 57 tussen Leiden en Oegstgeest gaat in de avonduren en op zaterdag twee keer zo vaak rijden en biedt dan een halfuursdienst.

Hoewel in Oegstgeest lijn 42 vervalt, blijven alle bestemmingen bereikbaar. In plaats van lijn 42 gaat lijn 28 rijden van Oegstgeest naar het Diaconessenhuis, het LUMC, het Centraal station en de Leidse binnenstad waaronder de Breestraat. Om meer reizigers uit Oegstgeest van deze lijn te laten profiteren, gaat lijn 28 verder de wijk Haaswijk in en krijgt als eindpunt de Simon Vestdijklaan. Sommige reizigers op de huidige lijn 42 krijgen met één overstap te maken, bijvoorbeeld om naar het Rijnland Ziekenhuis te komen. Aan de andere kant wordt de reistijd, ondanks deze overstap, korter en zijn er van Leiden Centraal meer reismogelijkheden. Voor de reizigers tussen Noordwijk en Leiden Centraal gaat de frequentie omhoog en wordt de reistijd korter.
Provincie:
Tag(s):