donderdag, 11. september 2008 - 15:50

Greenpeace deelt 'gifdrank' uit bij hoofdkantoor van Philips

Amsterdam

Greenpeace deelt Ghanese souvenirs uit voor het internationale hoofdkantoor van Philips: kleine flesjes water, zwaar vervuild door giftige stoffen uit illegaal gedumpte elektronica.

CEO Gerard Kleisterlee krijgt een extra grote aangeboden. Zo herinnert Greenpeace de internationale Philips-top in Amsterdam opnieuw aan hun aandeel in een enorme vervuiling in Ghana.

Het etiket van de flesjes waarschuwt: dit water is giftig. Het is namelijk opgeschept uit een zwaar vervuild meertje naast de grootste schrootmarkt in Ghana. Kindarbeiders halen daar zonder enige bescherming afgedankte apparaten uit het Westen uit elkaar. De gifstoffen uit de apparaten veroorzaken ter plekke enorme milieuvervuiling in het water, de lucht en de bodem. Het bodemslib van het meertje bevat extreem hoge waardes van onder meer dioxines, lood en ftalaten.

Op de Ghanese schrootmarkten liggen opvallend veel oude Philips-apparaten. “De Philips-bestuurders weten dat hun oude producten zoals televisies vol lood levensgevaarlijk zijn. Maar ze proberen hun aandeel in de vervuiling in ontwikkelingslanden dood te zwijgen�, zegt campagneleider Kim Schoppink van Greenpeace Nederland. “Deze flesjes laten Philips zien wat ze Ghana schenken: een giftige cocktail.�

In bijna alle landen waar Philips zijn apparaten verkoopt, weigert het bedrijf die zelf terug te nemen en te recyclen. Philips wil het liefst dat consumenten overal ter wereld gaan opdraaien voor recycling via een zogenaamde verwijderingsbijdrage. In Nederland blijkt dat systeem zo lek als een mandje, aldus de milieubeweging.
Provincie:
Tag(s):