maandag, 15. september 2008 - 8:57

Greenpeace publiceert graadmeter voor Energiebedrijven

Eindhoven

Energiebedrijf E.ON is de de grootste vervuiler van ons klimaat en Eneco investeert het meest in schone energie. Dat blijkt uit de Graadmeter voor Energiebedrijven die Greenpeace vandaag publiceert.

De Graadmeter geeft de invloed op klimaatverandering weer van de zeven grote energiebedrijven die in Nederland actief zijn. Greenpeace roept de bedrijven op om snel het uiterste te doen om energie duurzaam op te wekken, en daarmee het klimaat te sparen.

24 Actievoerders van Greenpeace leggen vanmorgen voor het kantoor van E.ON in Eindhoven een grote berg kolen. Het gebouw staat in de rook en aan de gevel hangt een spandoek met de tekst “E.ON: Nr.1 in vuile energie�. Meike Baretta, campagneleider Klimaat & Energie van Greenpeace: “E.ON is met zijn investeringen in ouderwetse, vieze kolencentrales direct schuldig aan de opwarming van het klimaat. Logisch dat ze in onze Graadmeter volledig in het rood staan.� E.ON heeft plannen voor tenminste acht nieuwe kolencentrales in Europa, waarvan één in Rotterdam.

Dat het schoner kan, bewijst Eneco. Het bedrijf staat groen in de Graadmeter. Eneco investeert uitsluitend in schone energie en gascentrales. Daarom ontvangt directeur Jeroen de Haas vanmiddag een prijs van Greenpeace.

Met de Graadmeter laat Greenpeace zien hoe energiebedrijven scoren op klimaatbeleid. Bedrijven die inzetten op schone energie uit zon, wind, waterkracht en duurzame biomassa komen er het beste uit. De bedrijven zijn beoordeeld op investeringen, opwekcapaciteit, verkoop van stroom in Nederland en consumentenondersteuning. De onderzochte bedrijven zijn (van schoon naar vuil) Eneco, Essent, Nuon, Delta, Electrabel, RWE en E.ON. De gegevens over de energiebedrijven zijn geleverd door het onafhankelijke onderzoeksbureau SOMO.

Tienduizenden mensen riepen E.ON eerder dit jaar op het klimaat te sparen en de bouw van zijn kolencentrale te staken.
Provincie:
Tag(s):