dinsdag, 1. juli 2008 - 10:20

'Grenzen open voor Roemeense'- en Bulgaarse-arbeiders

De grenzen moeten open voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije. Die klemmende oproep doet de Raad van de Centrale Ondernemingsorganisaties (RCO), waarin ook VNO-NCW vertegenwoordigd is, in een brief aan het parlement.

De Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid debatteert deze week over de vraag of de grenzen voor Roemenen en Bulgaren per 1 januari 2009 open kunnen. Voor de RCO, die zich zorgen maakt om de geweldige krapte op de arbeidsmarkt, lijdt dat geen twijfel. Om de korte termijn-problemen het hoofd te bieden, is dringend behoefte aan een open houding ten aanzien van immigratie van werknemers uit Oost-Europa, betoogt de raad.

'De afgelopen jaren is de komst van werknemers uit Polen en andere landen in Oost-Europa een zegen geweest voor de Nederlandse economie", stellen de ondernemingsorganisaties. Zij noemen de openstelling van de grenzen, waartoe vorig jaar werd besloten, 'een van de beste beslissingen die het kabinet heeft genomen'. 'Zonder hen zou de spanning op de arbeidsmarkt nog veel hoger zijn opgelopen met alle gevolgen van dien voor de groei, de loonkosten en de inflatie.'
Categorie:
Tag(s):