woensdag, 10. september 2008 - 12:55

Groei Eindhoven Airport alleen deels of zonder defensie

Eindhoven

Eindhoven Airport kan alleen verder groeien als de luchtmacht voor een deel of zelfs helemaal verdwijnt van dat vliegveld. Omroep Brabant meldt op haar website dat dit staat in een uitgelekt voorlopig advies aan het kabinet van de commissie Alders, die de toekomst van de landelijke burgerluchtvaart onderzoekt.

Schiphol groeit uit haar voegen en de Eindhovense luchthaven zou daar wat vluchten van kunnen overnemen, maar dan moet defensie een stap terug doen.

Volgens de regionale omroep schrijft Alders letterlijk: "Aangezien het militair gebruik van de luchthaven Eindhoven een belemmering vormt voor uitbreiding van het civiel gebruik, is een heroverweging van vliegveld Twente voor militair gebruik aan de orde. Daarbij wordt gedacht aan het onderbrengen van (een deel) van het militaire verkeer op Twente dat thans op Eindhoven is gevestigd."

Burgemeester Rob van Gijzel zei eerder deze week al dat hij een verplaatsing van duizenden vluchten van Schiphol naar Eindhoven verwacht. De Eindhovense burgemeester zegt wel dat er goed rekening moet worden gehouden met leefbaarheid, milieu en de belangen van onwonenden en van defensie.

Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie zegt in een korte reactie, dat van Gijzel daar niets over te zeggen heeft. Volgens de Vries is Eindhoven een militair vliegveld, dat een gedeelde civiele functie heeft. Defensie heeft de vliegruimte op de Eindhovense basis hard nodig, zeker na de sluiting van Vliegbasis Twente, die wegen bezuinigingen op slot moest. Bovendien zouden de plannen dan eerst moeten worden besproken met alle partijen zoals onder meer de omwonenden en het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Provincie:
Tag(s):