maandag, 28. april 2008 - 21:28

Groene Brigade van belang bij roofvogelvervolging

Maastricht

In 2007 heeft de Groene Brigade een belangrijke bijdrage geleverd aan het door justitie geprioriteerde thema van de roofvogelvervolging. Niet alleen vond zij talloze lijmstokjes, netten en andere middelen die door vogelstropers worden gebruikt, ook betrapte de Groene Brigade twee maal overtreders op heterdaad bij het vangen van havikken.

Een van de verdachten is inmiddels veroordeeld. Alle in beslaggenomen goederen zijn verbeurd verklaard.

De Groene Brigade heeft in 2007 in totaal 1792 interventies verricht. Bijna 40% betrof het handhaven van de Flora-, Fauna-, Visserij- en Boswet. Dit is te verklaren uit het feit dat de veld- en milieupolitie in 1993 is opgeheven en er zo een leemte is ontstaan in het toezicht op de groene wetten. De politieregio’s in Limburg kunnen deze niet opvullen. Het overgrote deel van de interventies heeft overigens betrekking op controles van de visserijwetgeving in relatie tot de leefbaarheid aan het water.

Ook treedt de brigade veelvuldig op tegen afvalstortingen. Daar is zij in het afgelopen jaar 659 keer (37 %) mee geconfronteerd. Hierdoor heeft zij redelijk goed inzicht gekregen in de locaties waar met regelmaat huisvuilzakken worden gedumpt. In 2008 wil de Groene Brigade zich concentreren op deze plekken om door het op heterdaad betrappen van overtreders, een daad te stellen.
Provincie:
Tag(s):