woensdag, 28. mei 2008 - 15:19

Groenrijk krijgt Botte Bijl Award 2008

Veldhoven

Milieudefensie heeft woensdag de Botte Bijl Award uitgedeeld aan tuincentrumketen Groenrijk. Vannacht is bij tientallen vestigingen door het hele land de Award al bevestigd aan hekken en deuren. Groenrijk verkoopt een heel laag aandeel duurzaam geproduceerd hout in de tuinmeubelencollectie. Milieudefensie inspecteerde vorige maand voor de vierde keer op rij het aandeel duurzaam geproduceerd hout en valse milieuclaims in het tuinmeubelenassortiment van tien winkelketens. Er werd dit jaar in totaal 40% meer duurzaam geproduceerd hout gevonden ten opzichte van vorig jaar. Bovendien zijn de valse milieuclaims zo goed als verdwenen van de winkelvloer.

Winkelinspecteurs van Milieudefensie telden bij de tien winkelketens in 69 filialen 8572 tuinmeubelen. Het gemiddelde aandeel goed hout is 52%. Dit hout heeft een keurmerk voor duurzame en legale productie van hout, zoals FSC. Dit is een toename van 40% ten opzichte van vorig jaar. De tuinmeubelen met valse claims, waarbij misleidende informatie over duurzame en legale kap wordt gegeven, maken slechts 1% uit van het totaal en zijn dus eindelijk effectief aangepakt door de winkelketens. Dit aandeel schommelde de afgelopen jaren rond de 20%.

Groenrijk is de duidelijke verliezer van dit jaar. Milieudefensie trof bij de Groenrijk-vestigingen tijdens de winkelinspecties een zeer laag percentage duurzaam geproduceerd hout aan, zelfs minder dan in vorige jaren. De winkelketen verkoopt wel dubieus hout, zoals teakhout uit de plantages van Perum Perhutani in Indonesië, waar illegale en destructieve kap een groot probleem vormen en waar vele sociale conflicten zijn over landrechten. 'Groenrijk verkoopt zelfs nog hout uit de oerbossen van Zuidoost Azië. In Indonesië is tot 80% van de kap illegaal. Voor ons tuinplezier raakt de orang oetan in Indonesië zijn leefgebied kwijt, ' aldus Anne van Schaik, campagneleider bij Milieudefensie.
Provincie:
Tag(s):