maandag, 30. juni 2008 - 16:32

Groenrijk wonen met vlinderstruik

Breda

Het is leuk om vlinders in de tuin te hebben. Ze fladderen elegant van bloem naar bloem en betoveren ons met hun prachtig gekleurde vleugels. In Nederland zijn helaas steeds minder vlinders te vinden, maar met de vlinderstruik geeft u ze een welkom thuis in uw tuin! Augustus is een goede maand om de bloeiende vlinderstruik in de tuin te planten.

De vlinderstruik (Buddleja) is een heester die door zijn rijke en langdurige bloei steeds populairder wordt in Nederland. De grote bloemtrossen zijn, afhankelijk van de Buddleja-soort, wit, roze, dieppaars, purperrood, lila of blauw. Tijdens de bloei trekt de struik veel vlinders aan die zich te goed doen aan de nectar in de bloemen. Een fascinerend schouwspel!

Plant de struik op een zonnige plek en meng wat ‘plantenstartmix’ of compost door de grond. Geef voldoende water zodat de plant snel ‘aanslaat’. Omdat de vlinderstruik in de nazomer bloeit, hoeft u de struik pas in het voorjaar te snoeien. Knip in maart/april de takken tot zo’n 20 tot 30 centimeter boven de grond af zodat de vlinderstruik weer nieuwe bloemtakken kan vormen. Er zijn ook dwergsoorten van de vlinderstruik, ideaal voor balkon of terras. Zet ze in ruime potten en… geniet van een waar vlinderparadijs!

Tip: Nog meer vlinders in de tuin? Vlinders zijn ook gek op hemelsleutel (Sedum ‘Matrona’) en ijzerhard (Verbena bonariensis).
Categorie:
Tag(s):