vrijdag, 27. juni 2008 - 8:08

Groep DuitseTurken vrijgesproken van voorbereiden moord

Utrecht

De rechtbank Utrecht heeft donderdag acht mannen die werden verdacht van het voorbereiden van moord vrijgesproken. Twee van hen werden wel veroordeeld voor het medeplegen van bedreiging.

De groep zou verhaal zijn komen halen, nadat bij een vechtpartij in eethuis Asya aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht een 29-jarige Turkse Duitser ernstig was mishandeld. De groep ging op zoek naar een man die verantwoordelijk werd gehouden voor de mishandeling. De mannen werden echter voordat het tot een eventueel gewelddadig treffen kon komen aangehouden. In enkele auto's werden wapens gevonden.

De rechtbank kon geen bewijs vinden voor de stelling dat de groep daadwerkelijk uit was op het plegen van een moord. De rechtbank stelde wel vast dat de groep bereid was een gewelddadige confrontatie aan te gaan en dat door hun manier van handelen de openbare orde op ernstige wijze werd verstoord.

,,Alhoewel de rechtbank dit ten zeerste afkeurt, is zij om tot een bewezenverklaring van een strafbaar feit te komen, gebonden aan de grondslag van de tenlastelegging zoals door de officier van justitie voorgelegd'', legde de rechtbank in de vonnissen uit. Aangezien het voorbereiden van moord ten laste was gelegd, sprak de rechtbank de mannen vrij.

De twee verdachten die werden veroordeeld wegens het medeplegen van bedreiging kregen een gevangenisstraf van respectievelijk vijf en vier maanden.
Provincie:
Tag(s):