zaterdag, 12. januari 2008 - 23:46

Groningen pakt overwinning in 95e minuut

(Elfvoetbal) Een waardeloze eerste helft, een spectaculair tweede bedrijf en een bizarre ontknoping. Alleen zo kan het duel tussen FC Groningen en Excelsior worden omschreven. De vierde official had drie minuten blessuretijd aangegeven en met 95 minuten op de klok leken beide ploegen genoegen te moeten nemen met een 2-2-gelijkspel.

Arbiter Pol van Boekel liet echter doorspelen, waarna Excelsior-verdediger Bandjar in zijn eigen strafschopgebied over de bal heen maaide en zo Goran Lovre de kans schonk om een laatste keer op doel te schieten. Diens zwakke inzet werd vervolgens van richting veranderd en rolde het doel van Excelsior in, 3-2.

Met die uitslag mocht Groningen zich rijk rekenen. In de eerste helft speelde de thuisclub volstrekt niets klaar. Excelsior, dat op papier een schijnbaar aanvallend 3-4-3 systeem hanteerde, wachtte in de praktijk rustig af op foutjes van de thuisclub. Zonder de geblesseerde Nevland en de buiten de selectie gelaten Bruno Silva zag Groningen geen enkele mogelijkheid de defensie van de bezoekers uiteen te spelen.

In de tweede helft slaagde de thuisclub daar wel in. Vooral omdat Excelsior, in de hoop meer dan een punt binnen te halen, haar verdedigende stellingen steeds vaker begon te verlaten. De aanvallers van Groningen kregen daardoor de ruimte die ze schijnbaar nodig hebben om tot kansen te komen. De openingstreffer viel in de 57e minuut. Goran Lovre schoot na een een-tweetje met Stefan Nijland de bal door de benen van doelman Ronald Graafland. Een minuut later stond het alweer gelijk dankzij een secure schuiver van Geert den Ouden.

Tien minuten daarna stond Nijland opnieuw aan de basis van een treffer. Het Groningse talent passeerde een verdediger, legde terug op Marcus Berg, wiens inzet via het been van pechvogel Kees Luyckx in het doel belandde. Met nog twintig minuten te gaan begon Groningen eindelijk met flair te voetballen, maar juist op dat moment sloeg Excelsior terug. Daniel Huijo-Velasco poeierde van 30 meter de bal onhoudbaar in de kruising. Daarmee leek het einde van Groningens zegereeks een feit. De thuisclub beschikte overduidelijk niet meer over de energie om een serieus slotoffensief op touw te zetten en moest genoegen nemen met een 2-2-gelijkspel.