zaterdag, 8. maart 2008 - 23:46

Groningen steelt punten in Tilburg

(Elfvoetbal) Als een dief in de nacht heeft FC Groningen drie punten meegenomen uit Tilburg. Zo won de formatie van Ron Jans voor het eerst sinds zeventien jaar weer eens op bezoek bij Willem II. Lang leek het daar niet op, want de noorderlingen legden een uitermate zwakke partij op de mat. Willem II gaf in de slotfase echter de zeker lijkende winst toch nog uit handen: 1-2.

De thuisploeg was vanaf de aftrap feller en speelde meer als team dan het door blessures verzwakte FC Groningen. Gesterkt door de overwinning bij De Graafschap van vorige week, zocht de ploeg van Andries Jonker vol vertrouwen de aanval. Omdat FC Groningen op het middenveld zoekende was en veel ruimte weg gaf, mocht Willem II telkens zijn balvaste spitsen Frank Demouge en Rydell Poepen aanspelen.

Naarmate de eerste helft vorderde kwam er steeds meer dreiging van de thuisploeg, al leidde dit behalve tot enkele schietpogingen niet tot uitgespeelde kansen. FC Groningen daarentegen speelde onsamenhangend en leidde veelvuldig balverlies. De verdiende 1-0 kwam, kort voor rust, vanaf elfmeter, nadat Gibril Sanko in de eigen 'zestien' Demouge alleen via een overtreding dacht te kunnen afstoppen.

Ook na de pauze was nog nog altijd armoe troef bij de elf van Ron Jans. Al wisten de gasten in de eerste minuut na rust wel een enorme kans (de eerste voor Groningen van de wedstrijd) te missen. Invaller Tim Matavz had de bal voor het intikken, maar hij mikte van dichtbij onhandig naast. Een minuut later kopte Demouge aan de andere kant tegen de paal.

Daarna daalde het spelpeil en wisten met name de noorderlingen geen enkele vloeiende combinatie op de mat te leggen. Groningen begon meer en meer om de genadeklap te vragen. Die kwam echter niet, want Willem II leek te twijfelen tussen aanvallen of de voorsprong verdedigen. En op de momenten dat de ploeg voor het eerste koos dan ontbrak de creativiteit om tot uitgespeelde kansen te komen. Toch was Demouge dicht bij de 2-0, maar doelman Van Loo bracht redding.

In de slotfase kregen de Tilburgers onverwacht toch nog het deksel op de neus. Eerst passeerde Thomas Bealum na een doorgekopte bal van Matavz zijn eigen doelman, daarna scoorden de gasten zelfs nog de onverdiende 1-2. Powel speelde zich met een mooie actie vrij, waarna Sepp de Roover van dichtbij raak kon schieten.

Omdat Van Loo in blessuretijd nog eens alert reageerde op een kopbal van Demouge, mocht FC Groningen als een dief in de nacht met de drie punten op zak beginnen aan de lange busreis terug naar huis.