maandag, 15. december 2008 - 9:00

Groot DNA-onderzoek in moorzaak Milica van Doorn

Zaandam

De officier van justitie heeft opdracht gegeven tot een grootschalig DNA-onderzoek in de zaak van de moord op Milica van Doorn uit Zaandam. Milica van Doorn werd op 8 juni 1992 dood aangetroffen in de wijk Kogerveld te Zaandam. Het College van procureurs-generaal heeft met dit onderzoek ingestemd.

Het DNA-onderzoek richt zich op een deel van de mannelijke bevolking uit de Zaanse wijk Kogerveld. Geselecteerd zijn mannen, die ten tijde van het delict tussen de 16 en 30 jaar oud waren en die van Turkse of Noord-Afrikaanse afkomst zijn. De selectie van deze groep is gebaseerd op het daderprofiel en de resultaten van het etniciteitsonderzoek op de op het slachtoffer aangetroffen DNA-sporen.

Uit het etniciteitsonderzoek is gebleken dat het zeer aannemelijk is dat de donor van het aangetroffen DNA van Turkse of Noord-Afrikaanse afkomst is. Vanaf 2002 heeft er in deze zaak meermalen een grootschalig DNA-onderzoek plaatsgevonden.

Aan betrokkenen is gevraagd mee te werken aan afname van celmateriaal uit het wangslijmvlies. Dit celmateriaal wordt alleen gebruikt om een vergelijking te maken met het op het slachtoffer aangetroffen DNA-profiel. Dat DNA-profiel is zeer waarschijnlijk afkomstig van de dader.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voert het DNA-onderzoek uit. Het verkregen celmateriaal van de geselecteerde groep, zal door het NFI worden vergeleken met het daderspoor. Anonimiteit is daarbij gewaarborgd.

In de afgelopen weken hebben alle 69 in Nederland aangeschreven mannen vrijwillig medewerking verleend aan het DNA-onderzoek. Er wordt thans hard gewerkt om van de 4 resterende mannen ook DNA te verkrijgen.

De verwachting is dat eind van dit jaar het resultaat bekend zal zijn. Betrokkenen zullen dan worden geïnformeerd over de uitslag. Zodra het onderzoek geheel is afgerond en alle uitslagen bekend zijn, zal het OM Haarlem een aanvullend persbericht uitbrengen.

Even geduld aub.
Provincie:
Tag(s):