maandag, 3. november 2008 - 9:35

Grootschalig onderzoek GGD op Amsterdamse scholen

Amsterdam

Vandaag, maandag 3 november, is de GGD Amsterdam van start gegaan met de ABCD-studie. Het komende jaar meet de GGD, in samenwerking met het AMC en VUmc, 5000 5-jarige kinderen op scholen in en om Amsterdam.

Het onderzoek maakt deel uit van de ABCD-studie (Amsterdam Born Children and their Development), een langlopend onderzoek naar de gezondheid en ontwikkeling van kinderen geboren in Amsterdam, met speciale aandacht voor etnische verschillen.

De metingen beginnen ’s ochtends vroeg op school met de afname van enkele druppels bloed via een vingerprik, waarna de kinderen een ontbijtje krijgen. In deze druppels bloed meten de onderzoekers onder andere het cholesterol en bloedsuiker bij de kinderen, belangrijke indicatoren van de lichamelijke gezondheid. Daarnaast worden lengte, gewicht, middelomvang, bloeddruk, hartslag en cognitieve vaardigheden van de kinderen gemeten.

De ABCD-studie ging vijf jaar geleden van start. In de eerste fase vulden zwangere vrouwen een uitgebreide vragenlijst in over hun leefgewoonten en leefomstandigheden tijdens de zwangerschap. In de tweede fase van de studie zijn gegevens verzameld over gezondheid en ontwikkeling van kinderen in hun eerste levensjaar. In de huidige derde fase van het onderzoek worden de moeders en hun kinderen opnieuw gemeten via vragenlijsten en speciale consulten op school.

De onderzoekers richten zich tijdens deze schoolconsulten met name op metingen die samenhangen met het risico op hart- en vaatziekten op latere leeftijd (bijv. overgewicht, hoge bloeddruk, hoog cholesterol) en op ontwikkelingsproblemen, zoals ADHD.

Met de metingen willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in het ontstaan van gezondheidsproblemen en de rol die vroege factoren (de zwangerschap en 1e levensjaren) daarbij spelen. Nadruk ligt daarbij op etnische verschillen: zo willen de onderzoekers antwoord krijgen op de vraag waarom er al bij de geboorte, en op latere leeftijd, belangrijke verschillen in gezondheid bestaan tussen kinderen van verschillende etnische afkomst. Zulke nieuwe inzichten zijn nodig om preventieve maatregelen te kunnen nemen om daarmee de groeiende etnische gezondheidsverschillen te verkleinen. Hoe eerder, hoe beter!
Provincie:
Tag(s):