vrijdag, 7. maart 2008 - 10:28

Grootschalig politie onderzoek in Meppel afgerond

Meppel

De politie is klaar met het onderzoek naar de schoolbranden in Meppel, naast de al eerder gemelde vijf gevallen van brandstichting loste de politie ook nog een autodiefstal, negen inbraken en twee pogingen tot inbraak op, ook een aantal helers is opgespoord. In totaal wordt tegen 12 verdachten proces-verbaal opgemaakt. Drie verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis.

Het politieonderzoek rondom de verdachten die in februari zijn aangehouden op verdenking van brandstichting en inbraak in een vijftal scholen en kinderdagverblijven is afgerond. Van de vijf verdachten zitten er nog drie in voorlopige hechtenis. Het politieteam is grotendeels ontbonden. Het dossier wordt nu samengesteld en voor verdere behandeling doorgestuurd naar Justitie.

Het onderzoek leverde op dat de vijf 17 jarige verdachten uit Meppel, naast de brandstichtingen waarvan een aantal na een inbraak, ook betrokken zijn geweest bij;

*inbraak in april 2007 in een winkel in Meppel, *inbraken in augustus 2007 in twee winkels in Meppel, *een autodiefstal in september 2007 in Meppel,
*inbraken in november 2007 in kinderdagverblijf De Beemd en kinderopvang Katrien in Meppel, *inbraken in december 2007 in kinderdagverblijven Speelwerk in Ruinerwold en De Pelikaan en Max Partou in Meppel, *inbraak in januari 2008 in een sportgelegenheid in Meppel, twee pogingen om in te breken in schoolgebouwen in Meppel.

In een aantal gebouwen is dus vaker en eerder ingebroken dan alleen op de dag waarop het in brand is gestoken.

De verdachten pleegden de misdrijven in verschillende samenstelling.

Op een snelle manier aan geld komen was het belangrijkste motief om te gaan inbreken. Verder speelden spanning, vandalisme en het wegmaken van sporen een rol. De buit van de inbraken bestond hoofdzakelijk uit geld, camera’s, Cd-spelers, computerapparatuur en beeldschermen. Bij de verdachten thuis en bij vijf helers zijn in totaal zo’n 30 gestolen voorwerpen teruggevonden.

Als mededaders bij een aantal inbraken zijn de afgelopen weken nog een 16 jarige jongen uit De Wijk en een 19 jarige jongen uit Meppel aangehouden. Zij zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld.

Op verdenking van heling zijn een 49 jarige vrouw en twee jongens van 17 en 18 jaar uit Meppel, een 16 jarige jongen uit Ruinerwold en een 19 jarige jongen uit Zwolle gehoord.
Provincie:
Tag(s):