dinsdag, 1. april 2008 - 21:32

Grote actie synthetische drugs in West-Brabant

Breda

De Nationale Recherche heeft de afgelopen dagen in West-Brabant een grote actie gehouden in een onderzoek naar de productie en handel in amfetamine en MDMA (XTC). In totaal zijn zes personen aangehouden en is ruim 8000 liter chemicaliën aangetroffen.

Bij doorzoekingen op 16 locaties zijn ook één zeer grote tabletteermachine, stempels, diverse hardware zoals drukvaten, sealmachines en ketels, maar ook auto’s en administratieve bescheiden in beslag genomen.

De tabletteermachine stond in een geluid dichtgemaakte vrachtwagen in een loods. Ook veel andere hardware was verrijdbaar of mobiel gemaakt. Diverse van deze goederen waren verborgen in geheime bergplaatsen Tevens werd Bergen op Zoom werd een in werking zijnde hennepkwekerij met 1600 planten aangetroffen.

De doorzoekingen vonden plaats in woningen, loodsen en garageboxen in Oudenbosch, Roosendaal, Etten-Leur, Breda, Waalwijk en Bergen op Zoom.

Vijf verdachten zijn zaterdag aangehouden in Oudenbosch. De zesde verdachte werd maandag in Etten-Leur opgepakt. De verdachten, die in de leeftijd van 22 jaar tot 31 jaar zijn, zijn dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda. Vijf verdachten zijn in bewaring gesteld.

Het onderzoek is begin 2007 gestart na een melding van een inbraak in een loods in Zevenbergen, waar grote hoeveelheden chemicaliën werden aangetroffen en in beslag genomen. Uit nader onderzoek bleek dat deze stoffen gebruikt werden bij de productie van amfetamine en MDMA. Volgens de etiketten op het verpakkingsmateriaal was een deel van de chemicaliën afkomstig van een chemisch bedrijf uit België. Hier werden regelmatig grote hoeveelheden chemicaliën, waaronder mierenzuur, zoutzuur, aceton en methanol gekocht en contant betaald door aanvankelijk onbekende mannen van Noord-Afrikaanse afkomst.
Provincie:
Tag(s):