dinsdag, 27. mei 2008 - 21:53

Grote brand geënsceneerd op industrieterrein Tholen

Tholen

Enkele tientallen brandweerlieden, een vijftal brandweervoertuigen en een wirwar van blusslangen bepaalden maandagavond 27 mei het beeld van de Wattstraat in Tholen. Een grote brand? In zekere zin wel, maar dan zonder vuur. Het was de jaarlijkse pelotonsoefening van brandweer Tholen waaraan alle Thoolse blusgroepen deelnamen.

In het voormalige pand van Handelsonderneming Timpa zijn maandagavond drie monteurs bezig met de centrale verwarming in het gebouw. Eén van de monteurs is op de begane grond bezig in de CV-ruimte. Twee anderen zijn op verschillende plaatsen in het pand bezig om de radiators los te koppelen. Door de ontsteking van restgas uit de CV-leidingen ontstaat plotseling brand in de CV-ruimte.

Eén van de monteurs die aan de voorzijde van het pand aan het werk is springt in paniek uit het raam waardoor hij lichte verwondingen oploopt. Met zijn mobiele telefoon belt deze persoon het alarmnummer, waarna de hulpdiensten in groten getale uitrukken. Bij het ter plaatse komen van de eerste brandweervoertuigen staat deze persoon op het dak van het gebouw om de aandacht te trekken. De monteur wordt door de brandweer met een ladder van het dak gehaald. Met behulp van een plattegrond van het gebouw, die de monteur bij zich had, kan snel een inschatting gemaakt worden van het benodigde materieel. De Officier van Dienst van de brandweer bepaalt samen met de bevelvoerders van de verschillende tankautospuiten een strategisch aanvalsplan.

De eerste ploegen die het pand ingaan stuiten op een tweede monteur, die overgedragen wordt aan de ambulancedienst. Vanuit de CV-ruimte is de brand inmiddels doorgeslagen naar de eerste verdieping. Brandweerlieden van de blusgroepen Tholen en Sint Philipsland gaan aan de voorzijde met lagedrukstralen het pand binnen om de inmiddels fors uitgebreide brand te bestrijden. In tussentijd verzorgen brandweerlieden van de blusgroep Sint-Annaland de waterwinning met behulp van de dompelpomp. Aan de achterzijde van het pand bestreed de blusgroep Sint-Maartensdijk de brand. Zij ontdekten daar een derde slachtoffer. Verder was in het pand een ruimte waarin zich een zogenaamde flashover ontwikkelde.

Door op een strategische en tactische manier verschillende stralen in te zetten en de manschappen goed te benutten kon de brand snel geblust worden. Omstreeks kwart over acht was de oefening ten einde. De oefenleiding, alsmede de deelnemers, spraken van een geslaagde oefening.
Provincie:
Tag(s):