zondag, 27. april 2008 - 16:46

Grote brand in Roermond onder controle

Roermond

De brandweer heeft maandagochtend rond 08.30 uur het sein ‘brand meester’ gegeven voor de grote brand in het bedrijvencomplex. Eerder werd zondagavond rond 23.00 uur al aangegeven dat de brand meester was, maar dit werd later ingetrokken, toen bleek dat het vuur nog in de achterste delen van het keldercomplex woedde, zo meldt de brandweer. Hierdoor moest de brandweer opnieuw opschalen.

De brand brak zondagmiddag rond 14.00 uur uit in het gebouwencomplex op de hoek van de Prins Bernhardstraat/Koninginnelaan. Een brandweerman werd met ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis gebracht en is ter observatie opgenomen.

Gedurende de nacht heeft de brandweer de rookoverlast voor de omgeving goed in de gaten gehouden en metingen verricht. De rook bevat geen gevaarlijke concentraties van gevaarlijke stoffen maar is op verschillende plaatsen wel duidelijk te ruiken. De wind is gedurende de nacht gedraaid vanuit het zuidoosten naar het zuidwesten. In het gebied waar de rook overheen trekt en getrokken is liggen meerdere woningen en kantoorpanden. Het is goed mogelijk dat daar op maandagmorgen de rook binnen te ruiken is. De brandweer adviseert om goed te ventileren zodra de buitensituatie dat toelaat.

De brandweer van Roermond probeerde sinds zondagavond controle te krijgen over de grote brand die woedde in het gebouw. Even voor negen uur gingen de sirenes in de Roermondse binnenstad af.

De bewoners werden verzocht ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. De regionale omroep L1 is tot rampenzender uitgeroepen. Via de radio en teletekstpagina 112 houdt de brandweer de burgers op de hoogte. De vrijgekomen rook bevat geen gevaarlijke concentraties van schadelijke stoffen, zo blijkt uit metingen van de brandweer. De brandweer zal voorlopig metingen blijven uitvoeren. Een woordvoerder liet wel weten dat enkele brandweermensen zijn ontsmet omdat ze in contact zijn gekomen met asbestdeeltjes.

In het oude fabriekspand zijn drie bedrijven gevestigd waaronder de Euromarkt, een soort zwarte markt die op zondag altijd is gesloten. Er zijn volgens de woordvoerder van de brandweer dan ook geen personen aanwezig in het pand waar de brand woedde.

De brand woedde volgens de woordvoerder in kleine, met muren dichtgemetselde ruimtes, waar vroeger een eierhandel zou hebben gezeten. De brand ging met veel rook gepaard. De brandweer had moeite om de brandhaard te bereiken. Op sommige plaatsen is het zicht soms minder dan één meter , aldus een woordvoerder van de brandweer.

De brandweer is met groot materieel aanwezig waaronder een ademluchtcontainer om de brand te bedwingen. De brandweer van Roermond krijgt daarbij ondersteuning van de korpsen uit Susteren, Venlo, Hunsel en Weert.

Maandag stelt de brandweer een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.
Provincie:
Tag(s):