zaterdag, 16. augustus 2008 - 9:05

Grote brand legt huizenblok Hoofddorp in as

Hoofddorp

De zeer grote brand in Hoofddorp, die zaterdagochtend om 03.27 uur werd gemeld, heeft in het blok van 13 woningen aan de Koning Willem 1 laan in Hoofddorp grote schade aangericht. In totaal zijn 8 woningen van woningcorporatie Ymere verwoest, 2 hebben ernstige rookschade en 3 zijn behouden gebleven.

Ongeveer 50 bewoners zijn geëvacueerd. Voor de gedupeerden is opvang geregeld en zij hebben hulp gekregen voor de eerste levensbehoeften. Dit maakt een woordvoerder van de gemeente bekend.

De brand brak om 03.27 uur uit en was al snel zeer groot omdat het vuur zich verspreidde via het dak. Er is door de brandweer opgeschaald tot grip 2 en een beperkte rampenstaf was aanwezig. Er is niemand gewond geraakt. Vijftig bewoners zijn geëvacueerd en worden nu opgevangen.

De brand ging gepaard met grote rookontwikkeling. De brandweer heeft een meting uitgevoerd naar gevaarlijke stoffen. Er zijn geen voor de mens schadelijke concentraties gemeten. Om de brand te bestrijden heeft de brandweer gleuven in de dak geslagen om branduitbreiding tussen de percelen te voorkomen. De schade is zeer groot.

Om 13.15 uur heeft de brandweer het sein Brand meester gegeven. Wel heeft de brandweer nog enkele uren nageblust. Vanwege rookontwikkeling tijdens het nabluswerkzaamheden zijn omwonenden uit voorzorg geadviseerd ramen en deuren te sluiten.

De rookontwikkeling is afgenomen en heeft geen gevaar opgeleverd voor de volksgezondheid. Het gebied rond de beschadigde woningen is afgezet en wordt beveiligd. In de omgeving wordt het verkeer omgeleid.

Bezoek burgemeester Weterings
Op zondag 17 augustus zal burgemeester Theo Weterings van de Haarlemmermeer, samen met wethouder Tom Horn en de heer F. de Ruyter van Ymere een bezoek brengen aan de getroffen families. Het gaat om een besloten bijeenkomst. In de loop van de zaterdagochtend heeft al een eerste informatiebijeenkomst voor de bewoners van de getroffen woningen plaatsgevonden.

De politie heeft inmiddels een persoon aangehouden en sluit met deze aanhouding brandstichting niet uit. De politie en brandweer zullen een onderzoek instellen naar de exacte oorzaak van de brand.
Provincie:
Tag(s):