zondag, 22. juni 2008 - 22:50

Grote golven en een sterke wind zorgen voor problemen op het water

Naarden

De harde wind heeft zondag voor de nodige drukte gezorgd voor de redders op de Nederlandse wateren. Vanmiddag omstreeks half vier werden de reddingsboten van de KNRM Huizen en de Reddingsbrigade Naarden gealarmeerd voor een gezonken zeilboot bij Muiden.

De drie opvarenden konden gelukkig snel op de kant komen. De reddingsboot Ronduit ging bij dit incident ter plaatse. De opvarenden waren op de dijk geklommen en zaten daar met hun natte kleding. De plek waar zij op de dijk waren geklommen was onbereikbaar voor verkeer en is verlaten.

De opvarenden werden in foliedekens gewikkeld. Lopende over de dijk richting de weg werden zij door een ambulance opgepikt. In de haven van Muiden konden de opvarenden opwarmen met een kop thee en een warme douche.

De reddingsboot de Gooier kreeg tegelijkertijd een andere melding binnen van een catamaran die in problemen leek te zijn ten oosten van het eiland Pampus. De reddingsboot ging samen met een reddingsboot uit Almere ter plaatse maar hoefde verder niet in actie te komen.

Rond vier uur komt er opnieuw een melding binnen van een gezonken boot, dit keer een speedboot voor Almere. De reddingsboten uit Huizen en Almere spoedden zich naar de zinkende boot welke alsgevolg van het binnen krijgen van water aan het zinken was.

De 8-koppige bemanning, waaronder 5 jonge kinderen, droegen allemaal reddingsvesten en konden nog net op tijd van boord worden gehaald voordat het bootje zou zinken. De opvarenden zijn bij de reddingspost in Almere aan land gebracht alwaar zij konden opwarmen en droge kleding kregen.

Nadat beide incidenten door de redders waren opgelost komt er nog een melding binnen van een persoon te water op het IJmeer. Alle reddingsboten spoedden zich richting te opgegeven locatie. Gelukkig staat de man op een omgeslagen catamaran en maakt hij het goed. Hij draagt professionele kleding en is niet onderkoeld.

De catamaran heeft een gescheurd zeil en ligt op zijn zij. De reddingsboten uit Almere slepen de omgeslagen catamaran op zijn zij naar het catamaranstrandje bij de jachthaven Marina Muiderzand alwaar de catamaran weer rechtop kon worden gezet.

De reddingsboot uit Blaricum moest deze middag ook nog in actie komen om een surfer met een gebroken mast terug naar de kant te brengen. De watersporters kwamen allemaal door de sterke wind en golfslag in de problemen.
Provincie:
Tag(s):