woensdag, 2. april 2008 - 15:31

Grote subsidie voor Maastricht UMC+

Maastricht

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ krijgt van het CTMM tussen de 7 en 10 miljoen euro subsidie voor onderzoeken naar nieuwe manieren om ziektes eerder te signaleren en te behandelen. Dat heeft het academisch ziekenhuis in Maastricht vandaag bekend gemaakt.

Het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) kent in totaal 150 miljoen euro toe aan negen onderzoeksprojecten, waarvan Maastricht er in zeven participeert. Het CTMM is een Nederlands publiek-privaat samenwerkingsverband waarin tal van partijen zich richten op het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe technieken voor de diagnose en behandeling van belangrijke aandoeningen. In de zeven projecten waarin Maastricht UMC+ participeert, nemen ongeveer 60 partners deel.

Over de finale bedragen moet nog worden onderhandeld, omdat deze subsidies worden aangevuld met gelden uit het bedrijfsleven en de universiteiten. “Uiteindelijk resulteert dit voor Maastricht in totaal tussen de 20 en 25 miljoen euro. Dit betekent voor de komende vijf jaar werk voor tussen de 40 en 60 onderzoekers�, aldus prof.dr. Jos Smits.

Vier projecten betreffen onderzoeken door het CARIM en het Hart en Vaat Centrum (plotse hartdood, diabetes, biomarkers en hartfalen). “Op het gebied van hart- en vaatziekten zijn in totaal vier projecten toegekend, alle vier met een forse deelname uit Maastricht�, aldus Mat Daemen, directeur CARIM.
Het Maastricht UMC+ haalde ook twee (van de vier) projecten binnen op het vlak van kankeronderzoek (dikke darm kanker en bestraling van longkanker, door onderzoeksinstituut GROW) en één onderzoek naar Alzheimer (onderzoeksinstituut Hersenen en Gedrag).

Het Maastricht UMC+ staat voor het verkleinen van de afstand tussen basaal onderzoek en patiëntenzorg. Die basisgedachte vormt ook de kern van het CTMM en komt terug in de onderzoeksplannen. “Dat gaat met kleine stapjes vooruit en deze toekenning toont aan dat we op de goede weg zijn. In de nieuwe projecten gaan we de komende vijf jaar onderzoeken of nieuwe ideeën voor diagnose en onderzoek realiseerbaar zijn of niet�, aldus Smits en Daemen. �En realiseerbaar wil zeggen: of het zinvol is de volgende fase, die van het klinisch onderzoek, in te gaan.�
Provincie:
Tag(s):