zondag, 13. april 2008 - 13:23

Grote veiligheidsactie in Almere

Almere

Politie Flevoland startte zaterdagnacht met de inzet van ruim 250 politieagenten, controleurs van het openbaar vervoer, belastinginspecteurs, technisch specialisten van het TüV, de Koninklijke Marechaussee, personeel van het KLPD en toezichthouders een grote veiligheidsactie op meerdere plaatsen in Almere. Dit heeft de politie zondag laten weten.

Zo’n 5000 mensen en 1000 voertuigen werden door de samenwerkende opsporingdiensten gecontroleerd op één van de controlepunten in Almere. Behalve automobilisten werden ook brommers en fietsers gecontroleerd en vonden er gerichte acties plaats in het openbaar vervoer.

34 aanhoudingen
De politie heeft 34 mensen aangehouden voor uiteenlopende zaken zoals het rijden onder invloed, het messenverbod, de wet ID en verdovende middelen. De belastingdienst legde beslag op 20 auto’s terwijl 43 wanbetalers een uitstaande belastingschuld hadden van ruim 133.000 euro.

Rond 23.00 uur startte de actie onder de naam Blue Lagoon. Met behulp van automatische kentekenplaat scanners (Catch-scan) haalden tientallen motoragenten gericht auto’s aan de kant waar iets mee aan de hand was.

84.000 euro cash geïnd
Tientallen bestuurders liepen tegen de lamp voor nog openstaande boetes, onverzekerde auto’s, vervallen kentekens en een belastingmaatregel. De belastingdiensten inden een cashbedrag van 84.000 euro terwijl de totale schuld van 43 wanbetalers ruim 133.000 euro bedroeg.

Alcohol
Op andere plaatsen werden alcoholcontroles gehouden waarbij 970 bestuurders de blaasproef moesten ondergaan. Voor 17 van de ‘blazers’ sloeg de alcoholmeter in het rood, zij hadden te diep in het glaasje gekeken. Eén van hen moest direct zijn rijbewijs inleveren omdat hij bijna viermaal de toegestane hoeveelheid had gedronken.

Messen en opium
In de omgeving van het Centraal Station en op diverse lijnen werden reizigers gecontroleerd in bussen en treinen. Controleurs van Connexxion en NS kregen daarbij ondersteuning van politieagenten. In totaal werden 74 passagiers betrapt op zwartrijden en enkele vervalste OV-jaarkaarten. De politie arresteerde drie passagiers op verdenking van de opiumwet en het messenverbod.

De wapens en aangetroffen verdovende middelen zijn in beslag genomen en vernietigd. Zeven andere passagiers werden meegenomen voor de wet-ID omdat ze zich niet konden legitimeren.

Auto’s niet in orde
Specialisten van de dienst Verkeersongevallen Analyse en technici van het TüV controleerden enkele honderden auto’s op hun staat en technische gebreken.

Bijna 100 bestuurders kregen proces-verbaal voor allerhande technische mankementen zoals defecte verlichting, gladde banden, beplakte of te donkere ramen of in Nederland niet toegestane ‘brulpijpen’. Een 28-jarige man uit Zeewolde werd betrapt met een verboden uitlaat die meer dan 134 decibel produceerde.
Provincie:
Tag(s):