donderdag, 27. maart 2008 - 19:21

Gulpen-Wittem verrast door komst asielzoekers

Gulpen

De gemeente Gulpen-Wittem is donderdagmiddag in overleg getreden met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), na de onaangekondigde komst van 150 asielzoekers in haar gemeente. Woensdagavond werden de asielzoekers tijdelijk ondergebracht in een bungalowpark in Euverem. De gemeente was hierdoor verrast, omdat zij niet op de hoogte was van de komst van de asielzoekers, zo laat de Zuid-Limburgse gemeente weten.

Na het gesprek tussen de gemeente en het COA is besloten dat beide samen de omwonenden van de tijdelijke noodvoorziening voor potentiële asielzoekers in het dorp Euverem gaan informeren. Zo zal er huis-aan-huis in Euverem een bewonersbrief worden verspreid en maandag volgt een uitgebreide informatiebijeenkomst.

“Wij waren compleet verrast door het nieuws van de instroom van potentiële asielzoekers. Daarom hebben we het COA direct om een gesprek gevraagd en daarin ons ongenoegen geuit�, aldus burgemeester Van den Tillaar van de gemeente Gulpen-Wittem. “De gemeente neemt haar verantwoordelijkheid als het gaat om het opvangen van mensen�, vulde de burgemeester aan. Vanuit die optiek gaan het COA en de gemeente samen optrekken.

“Het COA is blij met de medewerking van de gemeente. We hebben een goed gesprek gehad. Wij zorgen voor een verantwoorde opvang van potentiële asielzoekers. Daarbij moesten we razendsnel handelen gezien de onverwachtse, extra instroom in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Daarbij is de informatieverstrekking in de richting van het gemeentebestuur niet goed verlopen. Wij begrijpen dat de gemeente verrast was met de instroom. We realiseren ons bovendien dat de omgeving veel vragen heeft, daarom is eenzelfde tempo nu vereist om de omwonenden te informeren “, aldus Sjef Robroek, clustermanager van het COA in Limburg.

Het COA heeft voor een half jaar een overeenkomst getekend met de eigenaar van het bungalowpark om mensen te kunnen opvangen. De maximumcapaciteit waarvan het contract uitgaat bedraagt rond de 400 personen. Het betreft mensen die slechts kortdurend (enkele dagen tot enkele weken) in het park zullen wonen, om dan in procedure te gaan.
Provincie:
Tag(s):