woensdag, 21. mei 2008 - 10:22

Hack-aanvallen vaker met politiek motief

Hilversum

Het aantal hack-aanvallen met een politiek motief stijgt de laatste maanden sterk. Dat constateren de onderzoekers van Trend Labs.Het doel van hackers is steeds vaker ideologisch en niet langer alleen van financiële aard.

In toenemende mate maken hackers hun politieke of ethische voorkeur duidelijk door digitale schade aan te richten aan hun 'tegenstanders'. Hierbij gebruiken de activisten verschillende methoden, waaronder website redirects, informatiediefstal, het onzichtbaar maken van sites en Denial-of-Service-aanvallen (DoS).

Momenteel staan vooral de situaties rond de Olympische Spelen, Tibet en China in de belangstelling. Chinese activisten zorgden er in april 2008 voor dat bezoekers van de officiële site van de Tibetaanse regering in ballingschap ongemerkt een kwaadaardig Javascript downloadden, die naar malwarebestanden leidde.

'Het principe van hacken vanuit een ideologisch standpunt is geen compleet nieuwe ontwikkeling, maar bestaat al een aantal jaar. We signaleren de laatste maanden echter een sterke stijging in de frequentie ervan en toenemende creativiteit", zegt Rik Ferguson, van Trend Micro. 'Deze digitale vorm van activisme wordt in het Engels 'hacktivism' genoemd.'
Categorie:
Tag(s):