woensdag, 26. november 2008 - 15:17

Hackers moeten schade platleggen overheidssites betalen

Breda

Vier jonge hackers uit Breda en Rotterdam zijn woensdag 26 november door de rechtbank Breda veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van bijna 11.000 euro voor het platleggen van websites van de overheid in oktober 2004.

De vier hackers, waarvan er twee destijds minderjarig waren, voerden in oktober 2004 zogenoemde DDoS-aanvallen uit op de websites www.overheid.nl, www.regering.nl en www.nederland.nl. Zij bestookten de websites met een zeer grote hoeveelheid aanvragen, waardoor deze werden platgelegd en enkele dagen onbereikbaar waren voor het publiek.

De rechtbank acht elk van de vier hackers aansprakelijk voor door de beheerder van de overheidssites, Stichting ICTU, geleden schade als gevolg van het platleggen van de websites.

Volgens de rechtbank hebben de hackers gezamenlijk gecoördineerde en gerichte aanvallen uitgevoerd op de sites, en hadden zij gezien hun kennis van computers moeten of kunnen weten dat daarbij schade zou kunnen ontstaan. De hackers waren hiervoor al eerder strafrechtelijk veroordeeld.

Geëiste boete van 500.000 euro
De rechtbank heeft de totale schade vastgesteld op 10.869,50 euro. ICTU had bijna 500.000 euro schadevergoeding geëist. De rechtbank oordeelt dat slechts die kosten voor vergoeding in aanmerking komen, die ICTU heeft moeten maken ter oplossing van de noodsituatie als gevolg van het platleggen van de sites.

Een groot deel van het overige door ICTU gevorderde bedrag was gebaseerd op kosten die ICTU heeft gemaakt voor structurele verbeteringen in de bandbreedte en beveiliging van de websites. Dit zijn investeringen die ICTU volgens de rechtbank ook zonder de DDoS-aanvallen op enig moment zou hebben gedaan. Deze dienen dan ook voor rekening van ICTU te blijven.

Naast de schadevergoeding moeten de hackers ook nog ruim 2.000 euro proceskosten betalen.
Categorie:
Tag(s):