zaterdag, 15. maart 2008 - 9:09

Hamilton op pole, BMW Sauber snel

Vanochtend in de derde vrije training was vooral BMW Sauber erg snel, maar vanochtend was het de beurt aan McLaren-coureur Lewis Hamilton. Op een zeer zonnig Albert Park was de talentvolle Brit vandaag de snelste, met Kubica en Kovalainen op twee en drie.

Tegenvallers vandaag in de kwalificatie waren de Renault-coureurs, beide kwamen ze niet in aanspraak voor een plaats in de top tien. Piquet moest het zelfs doen met een eenentwintigste positie. Raikkonen kende problemen met zijn Ferrari-bolide en thuisrijder Webber spinde. Ook Force India redde het niet, nadat zij er in de vrije trainingen goed bij zaten.

Scuderia Toro Rosso-coureur Bourdais debuteerde officieel in de Formule 1 door de allereerste kwalificatiesessie van het seizoen 2008 te openen. Teamgenoot Vettel volgde snel na de Fransman. De eerste getimede ronde is dan ook van Bourdais, die met een 1.30:250 uiteraard niet tevreden is. Fisichella neemt snel de eerste tijd over, terwijl we teamgenoot Sutil even een uitstapje zien maken na de eerste bocht.

Na vijftien minuten wordt de volledige top drie gedomineerd door Ferrari-aangedreven motoren, Bourdais, Vettel en Fisichella blijven Glock en Nakajima voorlopig voor. De coureurs van de teams van Ferrari, McLaren, Renault en BMW Sauber hebben op dat moment nog niet gereden.

Met nog tien minuten te gaan in de eerste kwalificatiesessie komen de Red Bull Racing-coureurs naar buiten en bevindt ook Trulli zich, de Toyota-coureur rijdt meteen de snelste ronde. Williams-coureur Rosberg gaat daar snel overheen. Alonso kan daar net niet aan tippen.

Met nog zes minuten te gaan gaat Massa pas naar buiten voor het team van Ferrari. Sutil, Piquet en Sato staan er niet goed voor. Terwijl Kubica in zijn snelste ronde zit wordt hij kort geblokt door Raikkonen, die in zijn inloopronde zit. De Pool blijft koel waar hij overduidelijk werd opgehouden door de Finse Ferrari-coureur.

Als er nog drie minuten zijn voordat de vlag valt, staat Piquet voor een grote teleurstelling. De debuterende Braziliaan met Nederlands paspoort staat twintigste. Sato, Davidson, Button en Fisichella staan er ook niet lekker voor. Dan komt Raikkonen met zijn Ferrari in de problemen, de Fin valt stil vlak voor het inrijden van de pitstraat. Sutil spint in de allerlaatste seconde van de eerste sessie en ook teamgenoot Fisichella haalt het net niet. Andere afvallers zijn Davidson, Piquet – met een teleurstellende eenentwintigste tijd, Sato en Bourdais.

Voor de tweede kwalificatiesessie komt er een bericht van de stewards dat Raikkonen niet mee mag doen aan de sessie, waarschijnlijk vanwege het feit dat de pitcrew buiten de pitstraat de auto heeft geduwd naar de pitbox. Een pole voor Kimi, die hij vorig jaar wel pakte komt er nu zeker niet.

De tweede kwalificatiesessie is inmiddels geopend. Na drie minuten opent Vettel de sessie. Opeens spint Webber van de baan, Australië treurt nadat ze de Red Bull Racing-coureur in het grind zien staan. Het lijkt erop dat een remblok ontploft van het rechtervoorwiel en de coureur daardoor de macht over het stuur verloor.

De tweede kwalificatiesessie wordt heropend om 04.38 uur Nederlandse tijd. Slechts twee coureurs hebben een tijd gezet. Massa komt dan op de baan, de Braziliaan pakt meteen de snelste rijd. Kubica schiet daar ruim onderdoor. McLaren-coureur is weer sneller in de eerste sector en de Brit trekt dit ook door, hij pakt de voorlopig snelste tijd met een 1:25.187. Button en Barrichello doen in hun Honda’s lekker mee, met nog een minuut te gaan staan ze beiden in de top tien kwalificatie.

Als de vlag valt blijkt dat Coulthard beide Honda’s er uitknikkert, Vettel komt er ook doorheen terwijl Alonso het juist net niet haalt. Opvallend zijn de beide Toyota’s die doorgaan. Afvallers in deze sessie zijn buiten Raikkonen en Webber, Nakajima, Button, Barrichello en tweevoudig wereldkampioen Alonso.

De kwalificatie voor de pole position gaat door met de McLaren coureurs Kovalainen en Hamilton, beide Toyota- en BMW Sauber-coureurs, Coulthard, Vettel en Rosberg. De tien minuten durende sessie wordt geopend door wederom een Scuderia Toro Rosso-coureur, namelijk de Duitser Vettel. Hij duikt echter meteen weer naar binnen.

Rosberg opent met een 1:29.144 op de harde band. Heidfeld duikt daaronder terwijl ook Massa erg snel onderweg is. Ook Hamilton toont zich zeer competitief in het tijdrijden, de snelste tijd met nog vijf minuten te gaan is voor de Brit.

Vettel zal geen poging doen om van de negende of tiende plaats af te komen, aangezien Glock ook nog moet rijden. Met nog twee minuten te gaan komt Kubica wederom naar buiten. Alle coureurs met uitzondering van Glock kunnen nog een snelle ronde rijden. Kubica is de eerste die de snelste tijd neer zet, hij is in ieder geval sneller dan Trulli en Kovalainen. Hamilton duikt er wel onder met een 1:26.714. Heidfeld kan daar niet aan tippen.

Hamilton pakt de pole position en trekt de goede lijn door van vorig seizoen. Kubica pakt een knappe tweede tijd nadat hij in zijn snelle ronde nog een kort uitstapje maakte. Kovalainen start morgen vanaf de derde plaats en Massa zal als vierde starten. Heidfeld, Trulli en Rosberg zullen als respectievelijk vijfde, zesde en zevende straten. Red Bull Racing-coureur Coulthard mag morgen als achtste starten.

De race start morgen om 05.30 Nederlandse tijd.
Categorie:
Tag(s):