zaterdag, 2. augustus 2008 - 16:04

Hamilton pakt belangrijke pole position in Hongarije

Lewis Hamilton was vanmiddag de aller-snelste op de Hungaroring, de McLaren-coureur domineerde de kwalificatie en was liefst drie tienden sneller dan zijn teamgenoot Kovalainen. Massa start op de derde plaats. Kubica wist de vierde tijd te pakken en Glock pakte met de vijfde positie de beste kwalificatiepositie ooit voor zichzelf. Raikkonen viel tegen met een zesde positie. Heidfeld viel enorm tegen door al snel uit te vallen, de Duitser werd zestiende in de kwalificatie maar beweerde opgehouden te worden door Bourdais, die juist wel de eerste cut wist te overleven.

Het eerste kwalificatiedeel wordt geopend door Toro Rosso-rijder Vettel, die vanochtend in de top tien wist te eindigen. Bourdais, Coulthard en Rosberg volgen snel het voorbeeld van de Duitser. Vettel zet de eerste snelle tijd neer waar Coulthard niet aan kan tippen. Glock pakt met zijn eerste snelle ronde een goede tijd, een 1:20.258 is het resultaat van een strakke ronde.

Massa, Raikkonen en Hamilton tezamen met Kovalainen komen na acht minuten naar buiten voor hun eerste ronden. Kovalainen pakt meteen de snelste tijd met een 1:20.156, Hamilton slacht die tijd met een 1:19.376. De McLaren is de te kloppen bolide in Hongarije. Raikkonen en Massa staan tot dusver derde en vierde. Als er nog tien minuten te gaan zijn komt Kubica buiten. Alleen Heidfeld staat nog in de pitbox. Piquet Jr. rijdt zich naar een knappe zesde tijd als ook Heidfeld naar buiten komt. Alonso gaat ondanks een uitstapje in de laatste bocht bij het opkomen van het rechte stuk naar een achtste tijd.

Kubica pakt met zijn eerste snelle ronde de tiende tijd. Een ronde later rijdt hij zich naar de achtste tijd op het circuit waar hij veel landgenoten op de tribunes ziet zitten. Teamgenoot Heidfeld schiet naar de vijftiende tijd. De coureurs in de gevarenzone met nog vijf minuten te gaan zijn Barrichello, Nakajima, Rosberg, Fisichella en Sutil. Hamilton leidt vooraan met een 1:19.376. Kovalainen heeft de tweede tijd weten te pakken en Trulli noteert de voorlopig derde tijd. Alleen Raikkonen en Massa zijn met nog drie ronden te gaan op de baan. Massa gaat naar de tweede tijd. Raikkonen blijft vijfde. Alleen de McLaren’s staan binnen als iedereen de baan op gaat in de laatste twee minuten van het eerste kwalificatiedeel.

Heidfeld gaat naar de veertiende tijd en gebaart in zijn bolide heftig dat hij werd opgehouden door Bourdais. Rosberg gaat naar de dertiende tijd en brengt Heidfeld in gevaar. Piquet Jr. schiet naar plaats elf. Nakajima haalt het niet, ook Fisichella weet het niet te klaren. Button betekent het einde voor Heidfeld. De Duitser komt niet door de eerste sessie. Buiten Heidfeld zijn de andere uitvallers het team van Force India waarbij Fisichella sneller is dan Sutil. Ook Barrichello en Nakajima redden het niet.

Het tweede kwalificatiedeel wordt geopend door Glock. Raikkonen volgt na twee minuten. Trulli gaat na vier minuten naar buiten terwijl de rest nog steeds binnen staat. Alonso en Piquet Jr. volgen na een halve minuut. Glock pakt een eerste snelle tijd met een 1:19.246. Raikkonen is vier tienden langzamer. Iedereen behalve Massa, Kubica en Rosberg is na zes minuten op de baan. Alonso gaat naar de vierde tijd. Piquet Jr. gaat naar de vijfde tijd. Hamilton is de eerste coureur op de baan die een serieuze bedreiging vormt voor de Toyota-tijd van Glock. Hij haalt het echter niet met nog zeven minuten te gaan. Massa zit er in zijn eerste ronde wel meteen twee tienden onder in de eerste sector. Massa pakt wel de eerste tijd met een 1:19.068.

Met nog vijf minuten te gaan staan Coulthard, Piquet Jr., Button, Bourdais, Kubica en Rosberg in de gevarenzone. Kubica weet zich daar meteen uit te rijden. Massa is tot op heden de snelste man in het tweede kwalificatiedeel. Rosberg is niet naar buiten gereden en zal de wedstrijd als vijftiende gaan starten. Raikkonen gaat naar de vijfde tijd. Coulthard doet een ultieme poging maar lijkt het niet te gaan halen. Vettel rijdt zich naar de negende tijd. Bourdais blijft dertiende. Piquet Jr. gaat naar de negende plaats en kan alleen door Button eruit worden gereden. Button haalt het niet. Ook Vettel, Bourdais, Rosberg en Coulthard zijn niet snel genoeg voor de top tien.

Beide Toyota’s, McLaren’s, Ferrari’s en Renaults zullen een poging doen om zich een zo goed mogelijke kwalificatiepositie te verschaffen. Ook Webber en Kubica doen mee aan de strijd om pole position. De beide Toyota’s openen de sessie na twintig seconden in de tien minuten durende sessie. Glock opent met een 1:21.326. Na drie minuten komt Hamilton pas naar buiten. Kubica gaat naar de derde tijd. Zowel Glock als Trulli verbeteren zich niet in hun tweede snelle ronde.

Alonso gaat naar de vierde tijd. Piquet Jr. is een volledige seconde langzamer dan zijn teamgenoot. Glock staat nog steeds bovenaan de tijdenlijst, Hamilton pakt de snelste tijd met een 1:20.974 in zijn eerste snelle ronde. Massa staat derde. Glock is de eerste coureur die een pitstop maakt met nog twee minuten te gaan, Kubica volgt voor verse banden. Glock gaat samen met Kubica verder op de harde band. Ook de Ferrari’s komen direct achter elkaar binnen en het spel om de pole position begint definitief. Iedereen is binnen geweest en men maakt zich klaar voor een allerlaatste snelle ronde. Glock staat nog steeds op een knappe tweede positie.

De vlag valt. Het aftellen begint. Kubica gaat naar de tweede tijd. Glock valt terug tot de derde tijd. Kovalainen schiet naar de tweede tijd vanaf plaats negen. Trulli gaat naar de achtste tijd en Piquet Jr. sluit de top tien af. Massa schiet naar de derde plaats, Hamilton domineert en pakt de pole position met liefst drie tienden verschil.
Categorie:
Tag(s):