zaterdag, 6. september 2008 - 15:48

Hamilton pakt de pole position op Spa-Francorchamps

Lewis Hamilton heeft de pole position op Spa-Francorchamps gepakt, de eerste startrij deelt Hamilton in België met Massa. Daarachter staat Kovalainen die sneller was dan Raikkonen, Heidfeld en Alonso starten morgen als vijfde en zesde. Webber en Kubica staan daarachter. De sessie in de verraderlijke Belgische Ardennen bleef grotendeels droog.

Met een buitentemperatuur van slechts zeventien Graden Celsius staat het weekend in een schril contrast met dat van twee weken terug te Valencia. De baantemperatuur is eveneens slechts zeventien Graden Celsius waarbij de coureurs extra aandacht moeten besteden om hun banden op te warmen in de kwalificatiesessie op het lange circuit.

Het eerste kwalificatiedeel wordt geopend door Renault-rijder Nelson Piquet Jr. De twintig minuten durende sessie zal met name voor de Honda en Force India-bolides een enorme test worden om door te komen. Het verklaart ook waarom Barrichello, Sutil en Fisichella al snel naar buiten komen. Piquet Jr. noteert de eerste snelle tijd.

Vroeg in de sessie komen ook al de Ferrari’s, McLaren’s en Red Bull’s naar buiten. Met nog een kwartier kwalificeren te gaan staan alleen nog de BMW’s, Alonso en Rosberg binnen. Glock neemt de snelste tijd af van Piquet Jr. en is met een 1:48.496 de snelste. Massa pareert deze tijd snel door er acht tienden af te halen. Vettel laat zich weer zien door naar de tweede tijd te schieten. Hamilton pakt weer de snelste tijd van Massa, door liefst nog een seconde sneller te rijden. Met een 1:46.867 is de Brit zeer snel onderweg. Trulli gaat naar de vijfde tijd.

Er zijn nog tien minuten te gaan in het eerste deel als Alonso en Rosberg nog steeds geen tijd hebben neergezet. Raikkonen gaat naar de tweede tijd als duidelijk wordt dat Sutil er alles aan doet om eens de eerste cut te overleven. Sutil maakt een klein uitstapje. Toch rijdt de Duitser zich uit de gevarenzone en brengt Webber daarin. Verder staan Fisichella, Barrichello, Button en Nakajima in de gevarenzone.Ondertussen is Kovalainen zeer snel onderweg in alle sectoren en dat betaalt zich uit, Kovalainen pakt de snelste tijd met nog vijf minuten te gaan.

Met nog vijf minuten te gaan is alleen Sutil nog op de baan, de coureurs maken een laatste pitstop om zich voor te bereiden op een laatste snelle ronde. Even later neemt Massa het voortouw. Hij is snel onderweg maar gaat niet naar de snelste tijd, die blijft in handen van Kovalainen. Sutil is ondertussen zeer snel onderweg, de Force India-coureur verbetert zijn tijd en gaat naar de veertiende plaats. Webber en Glock staan echter achter hem.

Kovalainen, Hamilton, Raikkonen en Heidfeld besluiten niet meer naar buiten te gaan. De vlag is gevallen, Fisichella redt het niet. Glock verbetert zijn tijd en ook Webber, Sutil haalt het dus ook net niet. Piquet Jr. schiet ondertussen naar de vijfde tijd. Bourdais gaat met een 1:46.777 naar de snelste tijd, terwijl Nakajima en Button het ook niet halen. Barrichello redt het eveneens niet en de beide Honda-coureurs bevestigen hun slechte vorm.

Het tweede deel wordt geopend door huidig wereldkampioen Raikkonen. De Fin komt pas na een minuut naar buiten, veertien minuten zal de sessie nog duren voor de vijftien resterende coureurs. Raikkonen zet met een 1:46.298 de snelste dagtijd tot op heden neer. Al snel zijn Kovalainen en Hamilton sneller. Kovalainen gaat naar een 1:46.037. Hamilton haalt dat net niet maar is ook snel onderweg meteen tweede tijd. Alonso en Piquet Jr. gaan ook naar een top tien-positie terwijl beide Toyota-coureurs het rond de tiende plaats uitvechten. Kubica gaat naar de zesde tijd met nog vijf minuten te gaan.

Glock, Webber, Trulli, Coulthard en Rosberg staan in de gevarenzone als alleen nog Heidfeld onderweg is. Donkere wolken pakken zich samen boven Spa-Francorchamps. Voor een laatste beslissende ronde komen de resterende coureurs naar buiten met uitzondering van Kovalainen en Hamilton. Beide Scuderia Toro Rosso-coureurs staan er goed voor. De vlag valt en alle coureurs van plaats vijf tot vijftien zijn op de baan.

Glock en Coulthard halen het sowieso niet. Vettel gaat naar plaats zeven, Bourdais weet weer sneller te zijn dan Vettel. Piquet Jr. wordt door Webber uit de top tien geduwt. Het is gedaan voor Rosberg, Glock, Piquet Jr., Trulli en Coulthard. De Ferrari’s, BMW’s, McLaren’s tezamen met Alonso, Webber en de beide Scuderia Toro Rosso’s gaan onderling uitmaken wie de pole position pakt.

Ferrari opent de pole position-kwalificatie. Het feit dat de sessie slechts tien minuten duurt zorgt er niet voor dat al snel alle coureurs op de baan rijden in de Ardennen, alleen Massa komt snel naar buiten. De andere coureurs lijken voor slechts één snelle ronde te gaan. Al die coureurs komen buiten met uitzondering van Vettel met nog zes minuten op de klok.

Massa noteert als eerste een 1:48.666, door een kleine fout in de busstop-chicane. De McLaren’s zitten daar al snel onder. Allereerst is Raikkonen al sneller, Webber schiet naar plaats drie. Hamilton pakt met een 1:47.973 de tot dan toe snelste tijd. Kovalainen pakt de tweede positie. Heidfeld gaat naar de vierde plaats terwijl Vettel nog steeds binnen staat.

Met nog drie minuten te gaan maken enkele coureurs een laatste pitstop. McLaren staat er het best voor met een gehele eerste startrij. Vettel is ook naar buiten gereden. Massa is de eerste die zijn tijd gaat verbeteren. De Braziliaan zit in de eerste sector al twee tienden onder de tijd van Hamilton. Massa gaat naar de eerste positie, maar Hamilton is veel sneller. Met een 1:47.338 gaat hij naar de pole position als Raikkonen naar de derde tijd schiet. Kovalainen kan nog roet in het eten gooien. Alonso gaat naar de vijfde positie en Kubica moet het doen met de achtste tijd. Kovalainen gaat naar de derde positie en Hamilton pakt de pole position.

Morgen zal de Grand Prix van België verreden worden om 14.00 uur. Hamilton en Massa zullen vanaf de eerste startrij starten. Kovalainen en Raikkonen staan daarachter. Heidfeld en Alonso starten vanaf positie vijf en zes. Webber, Kubica, Bourdais en Vettel zullen daarachter starten.
Categorie:
Tag(s):